Діснейленд замість Бессарабки

10.12.2014
Діснейленд замість Бессарабки

Жеребкування чоловічого Євробаскету-2015 пройшло в паризькому Діснейленді. (прес-служби ФІБА-Європа.)

Цей турнір наступного року мав відбутися в Україні. Поклавши в його організаційну основу інфраструктурні надбання футбольного Євро-2012, Федерація баскетболу України змогла переконати ФІБА в перспективності проведення в нашій країні чоловічого чемпіонату Європи 2015 року. Утім війна на Донбасі перекреслила всі потуги очільника ФБУ Олександра Волкова та його однодумців...

Поки ж Україна бореться iз зовнішньою агресією й живе сподіваннями на мир, який дозволить провести на нашій території ЧЄ-2017, право на проведення якого, до слова, залишили за нашою державою, позавчора в паризькому Діснейленді відбулося жеребкування Євробаскету-2015. Через форс-мажор, що виник у зв’язку з українськими подіями, знайти оптимальну заміну першочерговому господарю цього турніру не вдалося, тому ФІБА-Європа вирішила віддати змагання кільком країнам. Уперше в історії проведення Євробаскету матчі його групового раунду прийматимуть одразу чотири держави — Франція (Монпельє), Хорватія (Загреб), Німеччина (Берлін) та Латвія (Рига). А от поєдинки «плей-оф» пройдуть в одному місті — французькому Ліллі, на території власне збірної, котра є чинним чемпіоном Старого світу. Цікаво, що «полем бою» команд у матчах на виліт стане футбольна арена «Стад П’єр Моруа», яка вміщує 27 тисяч глядачів.

Нагадаємо, що, починаючи з 2013 року, в чоловічих чемпіонатах Європи беруть участь не 16, а 24 збірні. Серед команд-учасниць ЧЄ-2015 буде й збірна України. Право зіграти на турнірі підопічні Майка Фрателло отримали, по суті, поза конкурсом, адже участі в кваліфікації не брали та й звання команди-господарки втратили. Зрештою, майбутній Євробаскет, котрий пройде 5-20 вересня наступного року, багато в чому не схожий на традиційні турніри. Приміром, однією з особливостей проведеного жеребкування стала попарна прив’язка до однією групи двох збірних. Справа в тому, що з метою «реалізації економічного потенціалу турніру», ФІБА дозволила кожній країні-господарці ЧЄ-2015 обрати собі в «союзники» найбільш привабливого попутника. Відтак збірна Німеччини покликала в «напарники» збірну Туреччини, Хорватія — Словенію, Латвія — Естонію, Франція — Фінляндію.

Загалом, перед процедурою жеребкуванням 24 команди, згідно зі своїми попередніми здобутками на Євробаскеті-2013, були розподілені по шести кошиках. Збірна України, яка, нагадаємо на попередньому ЧЄ посіла сенсаційно високу шосту сходинку, отримала місце в другому «квартеті» сіяних.

За підсумками ж урочистого витягання кульок, підопічні Фрателло «прописалися» у так званому ризькому секстеті, куди, окрім господарів-латвійців, їхніх «союзників» з Естонії та «синьо-жовтих», потрапили команди Литви, Бельгії та Чехії.

«Ми раді, що будемо грати в Латвії — це близька до нас країна. Сподіваюсь, наші уболівальники легко туди дістануться. Та й у Латвії живе багато колишніх громадян України, які нас підтримають», — у коментарі каналу Хsport сказав президент ФБУ Олександр Волков.

Варто відзначити, що майбутній Євробаскет є кваліфікацією на Олімпіаду-2016. Двоє фіналістів турніру отримають прямі перепустки на Ігри в Ріо-де-Жанейро, команди, якi посядуть iз третього по шосте місця, візьмуть участь в Олімпійському кваліфікаційному турнірі. «Завдання-мінімум на ЧЄ — вихід із групи. Максимум, якого прагнутимемо, — боротьба за путівку на Олімпіаду. Ми зберемо достатньо коштів, аби провести якісні збори на високому рівні і привезти команду на змагання в хорошій формі», — зазначив Волков.

ЖЕРЕБ

Склад груп чоловічого Євробаскету-2015

Група А (Монпельє): Франція, Фінляндія, Боснія та Герцеговина, Польща, Ізраїль, Росія

Група В (Берлін): Іспанія, Сербія, Туреччина, Італія, Німеччина, Ісландія

Група С (Загреб): Хорватія, Словенія, Греція, Македонія, Грузія, Голландія

Група D (Рига): Литва, Україна, Латвія, Бельгія, Чехія, Естонія