Годинники напоготові

24.10.2014
Годинники напоготові

Передвиборча кампанiя пройшла за лiтнiм часом, вибори вiдбудуться за зимовим.

У ніч із 25 на 26 жовтня Україна перейде на зимовий час. Стрілки годинників переведуть на годину назад у всіх регіонах, навіть у Криму. Проте час там і надалі відрізнятиметься від київського. Півострів ще у березні цього року перейшов на московський час, який на годину випереджав київський. Згідно з прийнятим у РФ законом, 26 жовтня там переведуть стрілки на годину назад і надалі сезонний час змінюватися не буде. Тож навесні, коли Україна переходитиме на літній, — вони зрівняються.

Укрзалізниця вже врахувала зміни часу при складанні розкладу руху потягів. «Усі зміни були завчасно внесені та узгоджені з адміністраціями сусідніх країн. Таким чином, у квитках вказано час відправлення та прибуття з урахуванням коригувань графіка руху поїздів», — повідомляють у прес-службі відомства. 

У день переведення годинників, 26 жовтня, відбудуться вибори до Верховної Ради, тож виборців просять бути уважними і розраховувати час, щоб встигнути здійснити волевиявлення.

До уважності й обережності закликають і лікарі. Хоча перехід на зимовий час вони проблемою не вважають (значно більший стрес для організму, на їхню думку, — прихід зими та зменшення світлового дня), але все-таки радять поберегти себе. «Я не зустрічала людей, які б гостро відчували перехід на сезонний час. Тим паче що перехід на зимовий — більш приємний, ніж на літній, адже можна довше поспати, — переконана Валентина Яковлєва, лікар-терапевт iз 50-річним досвідом. — Незначна зміна режиму дня, звісно, може вибити з колії. Для особливо чутливих людей можна порадити попити заспокійливі: не завадить валеріана, корвалол, барбовал. Вони сприяють нормалізації сну і настрою. Ніяких стресів, менше нервувати і не зосереджуватися на зміні часу, просто менше про це думати».

До речі, вперше ідея переводити стрілки годинника з метою економії енергетичних ресурсів виникла в американського державного діяча Бенжаміна Франкліна. А втілили її в життя в 1908 році у Великобританії. У Сполучених Штатах перехід на літній і зимовий час застосовують iз 1918 року. Зараз час змінюють більш ніж у 110 країнах на всіх широтах від Канади до Австралії.

Щоправда, нещодавно Росія, Китай, Сінгапур, Естонія, Грузія, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан і Туркменістан, відмовилися від зміни часу. У вересні 2011 року таке рішення, слідом за Росією та Білоруссю, ухвалила і Верховна Рада України. Але невдовзі рішення скасували у зв’язку з незадоволенням мешканців Західної України, адже у цьому випадку взимку свiтанок наставав би лише о 10:00. Тож ми досі переводимо годинник.