Одностайність націоналістів

24.10.2014

Цього тижня одразу дві організації презентували дослідження роботи Верховної Ради сьомого скликання — адже у понеділок відбулося її останнє засідання і аналітики змогли остаточно визначити, хто з народних обранців дійсно працював, а хто кілька років протирав штани.

Паралельний аналіз проводили ГО «Всеукраїнська люстрація» і Центр політичних студій та аналітики (за сприяння Національного інституту демократії США). Експерти дослідили, хто і як iз нардепів голосував по ключових питаннях. І з’ясували, що більшість депутатів навіть демократичної коаліції (не кажучи вже про «регіоналів» і КПУ) не поспішала ухвалювати законопроекти щодо реформ — окрім фракції націоналістів.

Так, невідомо, чим би закінчилося голосування за антикорупційний пакет 14 жовтня, якби депутати зі «Свободи» наслідували приклад своїх колишніх колег по коаліції і або не прийшли на засідання, або проігнорували голосування. Адже тільки соратники Тягнибока проголосували за пакет 100% своїх голосів. У «Батьківщині» кнопки «за» натиснули 92%, в «УДАРі» — 80%. Подібна ситуація була і в 2013 році, коли парламент намагався привести національне законодавство у відповідність до стандартів Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією. І знову з усього демократичного табору повним складом за це проголосувала лише фракція «Свободи».

Аналогічних висновків щодо активності нардепів дійшли й у Центрі політичних студій та аналітики, де аналізували голосування по 45 законотворчих ініціативах (32 з яких було ухвалено) у чотирьох напрямах: боротьба з корупцією, безпека й оборона, євроінтеграція, виборче законодавство.

На першому місці за кількістю голосів фракції щодо потрібних суспільству законів також визначили «Свободу».

«Друге місце посідає фракція «Батьківщини», третє — «УДАР». Натомість представники Партії регіонів та КПУ саботували більшість законів, яких сьогодні потребує українське суспільство. Саме виходячи з того, що дві великі фракції нехтували вимогами громадян, можна казати про те, що позачергові вибори до парламенту були необхідні», — розказав експерт Центру Роман Скляров.

У самій «Свободі» результатами досліджень здивовані не були — за словами лідера націоналістів Олега Тягнибока, за всю парламентську каденцію йому жодного разу не довелося червоніти за свою фракцію:

«Фракція «Свободи» — єдина, у якої не зафіксовано жодного випадку кнопкодавства. Стовідсоткова відвідуваність засідань і такі ж результати голосування», — заявив Тягнибок.