Що бачив у полоні донецький Бенксі?

24.10.2014
Що бачив у полоні донецький Бенксі?

Малюнки «Бенксі» дають йому усвідомлення того, що сталося з країною. (з сайта foreignpolicy.com.)

Донецький митець, відомий своїми вуличними портретами проти терористів, після шеститижневого полону створив серію робіт, у яких зобразив тортури та знущання у полоні. Терористи викрали Сергія Захарова з його будинку в Донецьку на початку серпня. Вони хотіли розправитися з художником після того, як він із друзями з арт-групи «Мурзилка» створив на вулицях Донецька низку інсталяцій та графіті, які сатирично зображують терористів «ДНР». На одному з графіті був зображений лідер російських диверсантів Ігор Стрєлков із приставленим до скроні пістолетом і написом «Просто зроби це».

За словами художника, за свою творчість йому довелося пережити 10 днів тортур, під час яких йому поламали ребра. Російські журналісти, які брали в нього інтерв’ю, видали його терористам. «Інколи посеред ночі п’яні охоронці брали когось із в’язнів, вели в іншу будівлю і там били заради розваги», — розповів Захаров одному з американських видань.

«Після того як мене двічі сильно побили кийками, бойовики кинули мене в залізну коробку, в якій ледве вміщалися двоє людей, і покинули на два дні на сонці. Я втратив свідомість», — ділиться спогадами художник.

За словами Захарова, терористи погрожували йому пістолетом і наказували готуватися до смерті. Зараз «Бенксі з Донецька» живе у Києві, йому нічого не загрожує. Він почав роботу над серією малюнків, на яких зображує тортури, через які йому довелося пройти. «Це набагато складніше робити, ніж раніше, але це дозволяє мені усвідомлювати все, що сталося зі мною та моєю країною», — говорить про роботу над серією малюнків Сергій Захаров.