Відберіть у путінської Росії футбольний чемпіонат світу-2018

24.10.2014

На передматчевій прес-конференції футбольної зустрічі Україна—Франція я запитав у капітана французів: «Що у вас стоїть перед очима, коли на стадіоні звучить гімн вашої Батьківщини?». Мені дуже сподобалася відповідь, у якій він сказав не тільки про себе, а й від імені своїх товаришів: «У кожного своя Франція, але вона НАША!».

По закінченні прес-конференції до мене підходили багато журналістів і дякували за це запитання, бо я, мовляв, допоміг відчути футболістів ізсередини. Патріотизм французів не викликає сумнівів, і саме на нього ми розраховуємо, просячи допомоги в захисті нашої батьківщини, нашої землі і нашого чемпіонату, у якому 5 клубів, тобто понад 30% учасників грають не у себе вдома...

Коли у 1939 році Гітлер окупував частину Франції, розколов її, відправив клуби з Лотарингії та Ельзасу до чемпіонату Німеччини, навряд чи спортивні журналісти Парижа або Бордо відчували приплив бадьорості... Тепер Путін так само цинічно окупував частину нашої Батьківщини і пропонує першому чемпіону України, сімферопольській «Таврії», грати в чемпіонаті Росії. Це цинічна пропозиція, але за нею не стояло конкретних смертей. А от коли з сердець хлопців, які йшли у футболках «Чорноморця», патологоанатоми Одеси витягли кулі, випущені з сучасних російських снайперських гвинтівок, це страшно. Щоб у мирну демонстрацію вболівальників, які скандували «Україна єдина», цинічно стріляли з дахів, узявши в перехрестя прицілу емблему клубу. Залишити це безкарним не можна.

Ми з вами не слідчі, й знайти тих, хто стріляв, не зможемо, але ми могли вигнати з чемпіонату світу-2014 країну, чий президент усе це організував. Цього не сталося, і тисячі нових смертей приходять на українську землю. Перед футбольним матчем «Дніпро» — «Карпати» вболівальники хвилиною мовчання вшанували пам’ять Олександра Дерзкого, який наклав головою під Донецьком.

Нинішня Росія не має права грати в жодному турнірі ФІФА і, тим більше, приймати ЧС-2018.

Французи!!! Вас ледь не зрадили, коли під час Арденського повстання американці хотіли відступати, і тільки мужність і воля де Голля запобігли затягуванню війни і врятували життя тисяч французів.

І ви нас не зрадьте! Ви не отримуєте грошей від «Газпрому», вам нема чого боятися путінських сатрапів. Так, нас зрадили, коли в обмін на відмову від ядерної зброї дали порожні обіцянки. Тому ви, мої побратими по перу, виявіть особисту порядність і скажіть своє «ні» путінській агресії.

Не варто заспокоюватися і думати, що Путін обмежиться окупацією Криму. Обстрілюючи Донецьк і Луганськ, збивши мирний малайзійський літак, вони показують світові свій звіриний оскал! Це їхнє справжнє обличчя, а не те, яке показує продажний «Раша Тудей».

Коли Гітлеру після прекрасно проведених Олімпійських ігор 1936 року віддали Судети, то теж думали, що він зупиниться... Цього не відбулося. Маніяк від покірності жертви тільки розпікається. Половинчасті рішення виконкому УЄФА, який не побачив крамоли в окупації Криму, «миротворча» позиція керівників європейського футболу сприяють ескалації агресії Путіна на Україну. Якщо не покарають клуби РФ, якщо у Росії не заберуть право на проведення ЧС - 2018, то збудуться найпохмуріші передбачення Черчілля.

Олег ЧЕРЕДНИЧЕНКО, спортивний журналіст
Дніпропетровськ