Шанси для шістьох

01.10.2014

Київський міжнародний інститут соціології та Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» оприлюднив свіжі рейтинги політсил, які беруть участь у виборах до Верховної Ради. Згідно з ними, до Верховної Ради проходять 6 партій, серед яких лідирує Блок Петра Порошенка, тоді як «Радикальна партія» Олега Ляшка втрачає популярність, зазначають соціологи.

Щоправда, відсоток тих, хто вирішив іти на вибори та точно визначився зі своїм кандидатом, поки що незначний — лише 47%. 22,5% опитаних мають намір проігнорувати перегони, а 29,0% досі не визначилися, кому віддати свій голос. Те саме стосується тих, хто вже знає про свої симпатії, то їхні уподобання розподілені наступним чином.

За Блок Петра Порошенка голосуватимуть 39,5%, за Радикальну партію Ляшка — 10,4%, за «Батьківщину» Юлії Тимошенко — 7,8%, за «Громадянську позицію» Гриценка — 6,9%, за «Народний фронт» Яценюка і Турчинова — 5,8%, за «Сильну Україну» Тігіпка — 5,2%. Інші партії знаходяться нижче «ватерлінії», чи то пак прохідного бар’єра, хоча дехто з них і має шанс дотягти до омріяних 5%. Отож «Свобода» має рівень підтримки у 4,7%, Компартія — 4,5%. Зовсім безнадійно вигладють справи у «Самопомочі» Андрія Садового — ця політсила набирає 2,6%.

Оскільки опитування проводилось до повної реєстрації учасників виборів, то у ньому відсутній Опозиційний блок, зазначають соціологи. Всі інші партії, які змагатимуться за мандат (попри свої мізерні шанси), набирають разом 8,2%. Дослідження проводили з 12 по 21 вересня 2014 року методом особистого інтерв’ю. Опитано 2035 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (окрім Луганської області та АР Крим).