Сенцов сидiтиме до сiчня

01.10.2014

Новий рік та Різдво цьогоріч Олег Сенцов зустріне у Московському СІЗО «Лефортово» — його утримуватимуть від вартою аж до 11 січня наступного року. Оскільки розслідуваня затягнулося, саме таке рішення вирішила винести російська Феміда під час чергового судового засідання. Крім того, слідчий додав, ніби Сенцов намагався сховатися, не проживав за місцем реєстрації, а також був «викритий іншими учасниками терористичного співтовариства». Адвокат режисера Дмитро Дінзе зауважив, що слідство знову й знову представляє українцеві одні й ті самі докази, не підкріплені фактами. З матеріалів справи вже виключені звинувачення у причетності Сенцова до «Правого сектору», однак суддя у своїй постанові про подовження арешту заявила, що він «не пізніше 10 квітня створив терористичне співтовариство». Дінзе також повідомив, що його підзахисний відмовляється від державної психофізіологічної експертизи і наполягає на проведенні незалежного слідства, оскільки не довіряє російським держструктурам.

За час ведення слідства підшито 18 томів справи, але російські органи й досі не можуть знайти міліціонерів, які били і знущались над режисером. Захисник Сенцова каже, що у травні вони надіслали у слідчі органи заяву про катування, але офіційної відповіді не отримують впродовж чотирьох місяців. «Відповіді не буде, тому можна навіть не витрачати на це час. Як не витрачати його і на питання, що робили і за що загинули псковські десантники під Донецьком, яких зараз нишком ховає ваша країна. Я не знаю, як ви, державні службовці, вважаєте, що система, побудована на такій тотальній брехні, триматиметься вічно. Навіть ваші керівники, які ще бігають по палубі корабля, що тоне, і надувають щоки, роблять вигляд, що все добре, не розуміють, що він уже повільно йде на дно. Тому я можу побажати Росії швидше вийти з цього мороку і стати нарешті вільною. А всі, у кого совість нечиста, можуть починати вчити, як правильно пишеться слово «люстрація». У мене все», — наглосив Олег Сенцов під час свого виступу у залі суду.

Також під час засідання українець розповів, що наразі у справі про його затримання «прослизає» багато цікавих новин. Остання: мовляв, він хотів випустити ракету по Верховній раді Криму з радіоактивною начинкою. «Я не знаю, Державна Дума ухвалила закон, що забороняє сміятися в цирку? Вона може це зробити. Але я не можу зрозуміти, чому ви з серйозними обличчями сприймаєте те, що тут відбувається. Це вистава. Я не буду в черговий раз заявляти про свою невинуватість, говорити, що все це сфальсифіковано і політично обґрунтовано, про те, що застосовувалися до мене різні заходи впливу. Я про це вже казав, повторюватися нічого», — каже Сенцов.

Слід зазначити, що російський суд кілька днів тому подовжив арешт до 16 січня наступного року ще одному фігуранту у справі «кримської терористичної групи» Олександру Кольченку. Слідчий заявив, що необхідно збільшити термін арешту, оскільки розслідування справи ще триває, а при зміні запобіжного заходу українець «може сховатися, впливати на слідчі органи та продовжити злочинну діяльність».

Під час судового засідання адвокат українця Світлана Сидоркіна надала на огляд суду довідку з МВС України про те, що її підзахисний є громадянином України. Однак прокурори наполягають, що він громадянин Росії, оскільки до арешту проживав у Криму, а після анексії півосторова заяви про відмову отримання російського паспорта не написав. На цій підставі йому, як і обвинуваченому у справі Олегу Сенцову, відмовляють у зустрічі з українським консулом.