Винен... попередник

01.10.2014
Винен... попередник

СБУ заявляє про завершення розслідування справи, яка стосується вбивств «Беркутом» маніфестантів на Майдані. (з сайта espreso.tv.)


Голова СБУ Валентин Наливаченко вважає «підозрюваним номер один» у розстрілі Євромайдану свого попередника Олександра Якименко. Якименко, як відомо, давно втік iз країни, прихопивши iз собою чимало цінної документації, яка зараз вельми стала б у нагоді. Проте так чи інакше, а розслідування щодо лютневого кровопролиття у Києві велося, і зараз, за словами Наливайченка, зібрані матеріали вже передані до Генпрокуратури.

Голова СБУ додав, що кримiнальнi справи також розслiдуються i щодо керiвникiв департаментiв, якi безпосередньо органiзовували та здiйснювали план розмiщення снайперських груп на дахах будiвель, запрошували росiйських офiцерiв ФСБ для участi у розстрілах. Наливайченко нагадав, що ранiше були затриманi керiвники спецпiдроздiлiв мiлiцiї, якi здiйснили цей злочин. «Офiцери СБУ, якi, можливо, також були причетнi до масових вбивств, перебувають в Українi i ходять на допити до Генпрокуратури», — сказав вiн.

«Ми чiтко можемо говорити про тих людей, якi стрiляли. Незалежне розслiдування i затримання вiдбулися. Справа — за судовим розглядом», — пiдсумував Наливайченко. Торкнувся він і Віктора Януковича: доказову базу стосовно нього та інших колишніх можновладцiв зібрано, стверджує голова СБУ. «Етап повідомлення підозри ми також пройшли. Питання в тому, щоб повернути їх в Україну і щоб вони постали перед судом», — додав Наливайченко.

При цьому він наголосив: «Вони (екс-чиновники) мають бути доправлені в примусовому порядку в український суд, суд вручить їм підозру, буде застосовано запобіжний захід — арешт. І третє — конфіскація за рішенням суду активів, нерухомості, майна, рахунків. Усе це задокументовано і передано в рамках кримінальних проваджень до Генеральної прокуратури». План, безумовно, добрий, але ніхто не збирається повертати Україні ані екс-Президента, ані його поплічників. Та й, власне, із запитом на екстрадицію Україна до жодної іншої держави ще не зверталася.

А ТИМ ЧАСОМ...

Київський апеляційний суд залишив у силі рішення Печерського суду про утримання під вартою колишнього бійця спецпідрозділу «Беркут» Павла Аброськіна. Під час засідання адвокати підозрюваного клопотали про його звільнення. Після оголошення рішення в залі суду виникла бійка між представниками Майдану і родичами загиблих активістів, з одного боку, та колишніми співробітниками спецпідрозділу «Беркут» — з іншого. В ході засідання представник прокуратури заявив клопотання про допит деяких потерпілих, проте суд відмовився його задовольняти.