Партія на виграш

01.10.2014

Як повідомила прес-служба Федерації шахів Миколаївської області, вчора 17-річний студент отримав непросту перемогу в групі юнаків до 18 років і став абсолютним чемпіоном світу з шахів. Олександр Бортник — дворазовий чемпіон Європи з шахів та багаторазовий чемпіон України. Це і дало йому право представляти Україну на чемпіонаті світу. Цікавий факт: загальну суму грошового призу наш земляк поки що тримає в таємниці, обіцяючи оприлюднити цю інформацію на прес-конференції, яка пройде вже після того, як Олександр Бортник приїде в Україну.

Як визнав сам Олександр, на перемогу він не розраховував, просто хотів укотре перевірити свої сили. Свого основного суперника зі Швейцарії Ноеля Штуделя обіграв далеко не з першої спроби, але тим більш солодшою стала перемога! Потрібно зазначити, що шахами Олександр займається з п’яти років. Сам хлопець народився і виріс у селі Олександрівка Вознесенського району Миколаївщини. Тато — в минулому простий робітник, зараз на інвалідності, а мама все життя працює прибиральницею в райвиконкомі. У Олександра Бортника є старший брат, який також добився непоганих результатів у світі шахів. Обидва брати — міжнародні майстри з шахів та майстри спорту України. Цього року Олександр став студентом Миколаївського кораблебудівного університету імені Макарова. Живе спортсмен дуже скромно в однокімнатній квартирі разом зі своїм старшим братом. Житло спортсменам оплачують батьки.

«Спочатку я намагався грати в рідному селі через iнтернет з однолітками, — згадує Олександр Бортник. — Потім, зовсім випадково, зайшов разом iз мамою в шахову школу в Миколаєві, i відтоді моє життя круто змінилося».

Спочатку з талановитим хлопчиком займався тренер Іван Вайхеміч, потім — заслужений тренер України Роман Хаєцький.

Однак не тільки майстерність допомагає нашим спортсменам добитися результатів, перед якими схиляють голови спортсмени в усьому світі. Як визнає директор Миколаївської обласної ДЮСШ iз шахів Руслан Хамзін, незмінні помічники його підопічних — спонсори з Миколаєва. Адже один квиток на чемпіонат світу в ПАР коштує близько 1200 доларів, а на змагання подібного масштабу їздить не менше трьох осіб: два учасники та їхнiй тренер.

«Ми очікували на високий результат, але на перемогу не розраховували, — чесно визнає директор Миколаївської обласної ДЮСШ iз шахів Руслан Хамзін. — Майже всі партії Олександр виграв і зумів пройти всю гру фактично без поразок».

На думку визнаного майстра шахів, це багато про що свiдчить: уже в найближчі місяці чемпіону світу з шахів з України Олександру Бортнику буде присвоєно високе звання гросмейстера на Асамблеї ФІДЕ. А ось наше рідне Міністерство спорту України досі не приділяло особливої уваги шаховим вундеркіндам iз Миколаєва. Можливо, гучна перемога Олександра Бортника і високе звання чемпіона світу серед юнаків дозволять виправити цю помилку вже в найближчому майбутньому.

ДОВІДКА «УМ»

Спортсмени півдня України традиційно вважаються кращими в такій непростій області спорту, як шахи. Свого часу високих результатів на чемпіонатах світу домагалися наші жінки-гросмейстери Інна Гапоненко (переможниця командного чемпіонату світу в Астані в 2013 році) та Наталія Жукова (віце-чемпіонка світу-2012 у шахах-бліц ), а ось довгоочікувана перемога саме серед шахістів-чоловіків, яку подарував нашій країні 17-річний Олександр Бортник, — перша за всі роки незалежності України.