НОВИНИ ПЛЮС

30.09.2014

Порошенко: федералізації не буде

Про жодну федералізацію Донбасу в ухваленому парламентом законі про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей не йдеться. Про це в інтерв’ю телеканалу «1+1» заявив Президент України Петро Порошенко. «Я можу вас запевнити, що ані питання суверенітету, ані територіальної цілісності, ані питання незалежності країни на порядку денному не перебувають. Україна є й буде єдиною державою. Жодної федералізації — Україна буде соборною та унітарною державою», — запевнив Порошенко. При цьому він підкреслив, що ухвалений Верховною Радою закон передбачає лише особливий порядок організації самоврядування на деяких територіях у зоні проведення силової операції протягом трьох років.

Україна стане військовою державою до 2020 року

Україна повинна стати військовою державою до 2020 року, як це передбачено програмою реформ «Стратегія — 2020». Про це заявив заступник голови адміністрації Президента Дмитро Шимків, передає «Інтерфакс-Україна». Він зазначив, що Україна є позаблоковою державою, яка зазнала агресії на своїй території. Саме тому потрібно посилити фінансування сектору безпеки. Програма реформ, за словами Шимківа, передбачає збільшення військового фінансування з 1% в нинішньому році до 5% від ВВП в 2020 році. Крім того, реформи передбачають, що в Україні буде збільшено кількість військовослужбовців — з 2,8 до 7 осіб на 1000 населення.

Реєстрацію Хорошковського вимагають скасувати через суд

У Київському апеляційному адмінсуді вимагають скасувати реєстрацію Валерія Хорошковського кандидатом у народні депутати. Позов до суду подали кандидати від Блоку Петра Порошенко Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Світлана Заліщук. «Ми вимагаємо встановити обставини прийняття такого рішення, оскільки у нас є всі підстави вважати, що колишній глава СБУ і віце-прем’єр не проживав на території України протягом останніх п’яти років, як цього вимагає закон», — пояснив Найєм на своїй сторінці у Facebook. Він також повідомив, що позов про скасування реєстрації може бути поданий і проти Вадима Гуржоса, «який, за даними ЗМІ, більшу частину строку президентства Віктора Януковича провів на Мальті». «Крім того, нам уже відомо, що готується рішення суду про відновлення як кандидата в народні депутати Святослава Піскуна. У нас є підстави вважати, що колишній Генпрокурор і «регіонал» під час реєстрації пред’явив ЦВК недостовірні документи про своє перебування в країні», — зазначив Найєм.

За сепаратизм — позбавлення громадянства

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» виступає з ініціативою позбавлення українського громадянства тих громадян України, які підтримують або підтримували сепаратизм. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на лідера політичної сили Олега Тягнибока. За його словами, ця ініціатива є продовженням люстрації і повинна в першу чергу поширюватися на представників місцевої влади на сході країни і окремих народних депутатів. «Без підтримки місцевої влади сепаратистські настрої на сході країни були б якщо не неможливі, то принаймні набагато меншими. І навряд чи ситуація дійшла б до такого стану, якби місцева влада ще тоді чітко заявила про свою проукраїнську позицію. Замість цього вони почали підігравати сепаратистам, закликати до введення російських військ, і в результаті ми отримали кровопролитну війну», — підкреслив Тягнибок.