НОВИНИ ПЛЮС

23.09.2014

Депутатів-гастролерів до РФ можуть викинути з Ради

Спікер ВР Олександр Турчинов має намір внести на розгляд парламенту постанову, яка заборонить перебувати у Верховній Раді 24 депутатам, які їздили до РФ на засідання Держдуми. Про це він заявив у інтерв’ю «ТСН.Тиждень». «Щоб вони не мали змоги працювати у Верховній Раді та  не ганьбили Верховну Раду своєю присутністю», — пояснив спікер свій  намір.

За його словами, візит українських парламентаріїв до Москви був неофіційним, і Верховна Рада «не уповноважувала їх здійснити цю подорож». Турчинов нагадав, що Держдуму РФ відвідали депутати-члени групи «За мир і стабільність», «представники якої ніколи не голосували за закони, спрямовані на соціальну підтримку українських військових та на посилення обороноздатності».

«Вони просто з’їздили до своїх господарів, щоб поінформувати про свою роботу», — сказав він. Такий вчинок нардепів Турчинов назвав зрадою. Також, на його переконання, вони мають понести відповідальність за підтримку сепаратизму, що має стати предметом розгляду відповідних силових відомств.

«Регіонали» жертвують партійністю заради мандата

Нинішні члени Партії регіонів, яка не буде брати участi в парламентських виборах у жовтні 2014 року, вийдуть iз ПР. За даними «ДТ», усі вони на безпартійній основі увійдуть до «Опозиційного блоку». Таке рішення було досягнуто після складних і тривалих переговорів між Ахметовим, Фірташем і Новинським, зазначає ЗМІ.

Також наголошується, що зі списку, який був висунутий «Опозиційним блоком» на з’їзді в минулі вихідні, але так і не був поданий у ЦВК, зникли прізвища Бориса Колеснікова — секретаря президії ПР і Віктора Медведчука — голови «Українського вибору». Натомість у першій десятці блоку глава Фонду «Українська перспектива» Олександр Вілкул, екс-голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін, президент Всеукраїнського єврейського конгресу, глава партії ВО «Центр» Вадим Рабинович, голова виконкому Партії розвитку України Сергій Ларін, екс-гендиректор «Азовсталі» Олексій Білий, народний депутат Нестор Шуфрич, лідер партії «Україна — Вперед!» Наталя Королевська, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва, перший заступник глави національного комітету Партії розвитку України Микола Скорик. А очолює «Опозиційний блок» Юрій Бойко.

У новому парламенті будуть депутати від «ДНР» та «ЛНР»?

У Комітеті виборців України побоюються, що на позачергових парламентських виборах в округах на Донбасі народними депутатами можуть бути обрані представники самопроголошених Донецької та Луганської «народних республік». «Вони ставлять за мету провести вибори на кількох дільницях і таким чином обратися до Верховної Ради», — заявила заступник керівника КВУ Наталія Линник, передає «Інтерфакс-Україна».

Вона зазначила, що, за даними регіонального відділення КВУ, «у «ЛНР» не робили ніяких заяв про те, що вони не проводитимуть виборів». Також, за даними КВУ, в окружних комісіях там нині відбувається заміна членів від Партії регіонів на представників «ЛНР». У КВУ припускають, що в таких округах вибори «буде імітовано».