Комвзводу i перевiренi «штики»

18.09.2014

На позачергових парламентських виборах представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода» вирішили діяти всупереч правилам: передвиборчу програму політичної сили обговорювали із виборцями та залишили майже незмінним список кандидатів у депутати, взявши за основу списки дворічної давнини.

 

Минулого вікенду майже всі політичні сили, що вирішили брати участь у позачергових парламентських перегонах, презентували свої виборчі списки та оголосили головні тези передвиборчих програм. Ключовий тренд виборів 2014 року — засилля у партійних списках комбатів добровольчих батальйонів, волонтерів та громадських діячів, прізвища яких стали відомі під час Майдану.

Саме тому на цьому тлі досить несподіваним виглядає рішення українських націоналістів узяти за основу виборчі списки 2012-го року. Як пояснив після з’їзду, який відбувся 14 вересня 2014 року, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, таким чином у політичній силі прагнуть зберегти послідовність дій. Єдине, що змінилось у списку, так це послідовність кандидатів: ротацію було проведено з урахуванням їхніх досягнень за час роботи.

«Ми ніколи не запрошували нікого зі сторони, не ховали у списках спонсорів навіть тоді, коли не було за що проводити агітацію. Не будемо робити цього і зараз», — наголосив Тягнибок.

У ТОП-5 списку з’явилося лише одне нове прізвище, досі не відоме широкому загалу виборців, — це Олексій Миргородський. Як повідомили під час з’їзду, він командир взводу 22-го мотопіхотного батальйону, старший лейтенант, який iз квітня воює в зоні АТО. Але це «старий» член політсили, який уже певний час очолює Харківську обласну організацію «Свободи». Олексій Миргородський, який замикає п’ятірку, не був присутній на цьому заході, та однопартійці мали змогу почути його аудіовиступ. А ось батьків Олексія у залі зустрічали оплесками стоячи.

Харків’янин Миргородський — далеко не єдиний мешканець східних областей у списку партії, яку традиційно прийнято було вважати «західноукраїнською». У ньому є і керівник Сумської обласної організації Ігор Мирошніченко, представники Донбасу, Придніпров’я тощо. Загалом «Свобода» давно вже перестала бути «регіональною» політичною силою — її осередки діють по всій території держави. Що підтверджує, до речі, формування фракції ВО «Свобода» у Київській міській Раді за результатами травневих виборів цього року.

Очолює список, як і завжди, Олег Тягнибок, під номером другим йде заступник голови ВО «Свобода», віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський, за ним — віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич. Також до передвиборчої двадцятки потрапили обидва «свободівських» міністра: міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник та міністр аграрної політики Ігор Швайка.

«Цей список публічно обговорювався серед партійців та в соціальних мережах. Ми сподіваємося не тільки зберегти своє представництво у Верховній Раді, а й збільшити його. Ці вибори потрібні в Україні, бо не мають пройти ні представники режиму Януковича, ні комуністи, ні проросійські сили», — заявив Тягнибок.

Також під час з’їзду заступник голови ВО «Свобода», народний депутат Леонтій Мартинюк презентував передвиборчу програму під назвою «Українська перемога. Програма докорінних перетворень». «Нам важливо було співставити бажання виборців із баченнями «свободівців». Люди нас підтримують, а отже, наша програма відповідає запитам суспільства», — зазначив Мартинюк, пояснюючи, чому програму обговорювали з виборцями.

Так, більшість опитаних українців вважають, що найактуальніше завдання зараз — провести люстрацію органів влади і «силовиків». Також у передвиборчій програмі велику увагу приділено взаємовідносинам Києва та Москви: по-перше, йдеться про припинення відносин із РФ до закінчення бойових дій, по-друге — про виплату Росією фінансового відшкодування за те, який страшний удар завдали російські військові українському Донбасу. Окрім цього, «свободівці» наполягають на позбавленні українського громадянства за сепаратистську діяльність та можливості місцевих громад не тільки обирати чиновників, а й знімати їх iз посад.

«Найважливіше, що на кожен пункт цієї програми депутати-«свободівці» вже підготували й зареєстрували відповідний законопроект», — резюмував Тягнибок, закриваючи з’їзд.