НОВИНИ ПЛЮС

25.07.2014

Меркель підтримує посилення санкцій проти Росії

Канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримала готовність Євросоюзу прискорити процес запровадження нових обмежувальних заходів проти Росії через її політику щодо України. «Канцлер ФРН вважає, що рішення з приводу посилення санкцій необхідне. Останні заяви, які ми почули від Москви, не вказують на зацікавленість Кремля у вичерпному поясненні (обставин катастрофи малайзійського лайнера)», — заявив на брифінгу для преси представник глави німецького уряду Георг Штрайтер.

Нагадаємо, вчора Єврокомісія мала запропонувати новий пакет «значних заходів, у тому числі в енергетичному та оборонному секторі» щодо Росії. Наскільки жорсткими будуть ці санкції, на той час, коли верстався цей номер, іще не оголосили.

Росія сильна завдяки Путіну — опитування

Більшість росіян вважає, що основу могутності Росії становлять авторитет президента Путіна та армія. Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного 31 травня — 1 червня Всеросійським центром вивчення громадської думки, 24% громадян РФ вважають, що їхня держава вселяє мешканцям інших країн страх, 22% — що іноземці відчувають до Росії заздрість, 21% — що повагу. На думку 11% опитаних, вихідці з інших країн ставляться до РФ із захватом, а 10% вважає, що з симпатією.

При цьому 14% респондентів припустили, що іноземці ставляться до Росії з недовірою, 9% — з осудом, 7% — із ненавистю. Розмірковуючи над тим, що робить Росію сильною в очах світової спільноти, 31% росіян назвали армію й озброєння, а 15% — зовнішню політику та особистий авторитет Володимира Путіна. 13% опитаних назвали головним джерелом сили російський дух, культуру і традиції, 11% — багатство природних ресурсів, 7% — велику територію і чисельність населення, по 6% — великий економічний потенціал та історію перемог Росії, 4% — її незалежність і незламність.

Єврокомісія дозволила державам ЄС реверс російського газу

Єврокомісія назвала безпідставними заяви «Газпрому» про те, що країни ЄС не мають права на реверсні поставки купленого у Росії газу в Україну. Як повідомила офіційний представник Єврокомісії Сабіне Бергер, у Брюсселі чітко дотримуються позиції, що інші держави мають право розпоряджатися придбаним у російського монополіста газом на свій розсуд, у тому числі й перепродувати його.

У Польщі розмістять велику базу НАТО

Командувач силами НАТО в Європі, генерал Філіп Брідлав, запропонував створити у польському місті Щецин найбільшу в Східній Європі базу Альянсу. Як повідомляє газета «Таймс», на цій базі буде розміщено озброєння, боєприпаси, продовольство для того, щоб забезпечити в найкоротші терміни постачання бойових підрозділів НАТО в разі виникнення кризи. Як очікується, це питання обговорять учасники майбутнього саміту НАТО у Великій Британії.

Минулого вівторка президенти США та Польщі Барак Обама і Броніслав Коморовський у телефонній розмові домовилися про підвищення витрат на Північноатлантичний Альянс із боку європейських партнерів, відзначивши важливу роль НАТО в гарантуванні безпеки країн Центральної та Східної Європи.

Відставка уряду Болгарії

Прем’єр-міністр Болгарії Пламен Орешарський у середу ввечері подав заяву про відставку, яку парламент може підтримати вже 25 липня. Нагадаємо, раніше президент країни Росен Плевнелієв розпустив парламент і призначив позачергові вибори на 5 жовтня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>