Чорні дні авіації

25.07.2014
Чорні дні авіації

Результат невдалої аварійної посадки тайванського літака. (з сайта usnews.com.)

Трагедією завершилася аварійна посадка для літака компанії «Трансазія ейрвейз», що здійснював внутрішній переліт на Тайвані — з міжнародного аеропорту Гаосюна до міста Магун, єдиного на архіпелазі Пенгу. Через погані погодні умови посадку, яка мала відбутися о 16:00 середи за місцевим часом, перенесли на 17:43.

Перша спроба посадити літак виявилася невдалою, і пілоти пішли на друге коло. Під час цих маневрів диспетчери втратили зв’язок із бортом, який був змушений сідати «всліпу». І замість посадкової смуги влетів у житловий квартал передмістя Гаосюна, селища Ксікун.

За щасливим збігом обставин, у будинках, в які врізалася машина, на той час нікого не було. Проте більшість пасажирів літака загинула. Як повідомляють тайванські ЗМІ, на борту двомоторного ATR-72, здатного перевозити до 74 пасажирів, було 58 людей, включно з чотирма членами екіпажу. Одинадцятьом із них вдалося врятуватися — їх госпіталізували з травмами різного ступеня тяжкості. Решта загинула.

На місці катастрофи вчора тривали пошукові роботи. Бортові самописці виявили майже одразу, як і тіла 36 жертв. Решту вважають зниклими безвісти. Авіакомпанія пообіцяла виплатити сім’ям загиблих в авіакатастрофі по 33 тисячі доларів, а тим, хто отримав поранення, — по 6 тисяч.

Це вже восьмий інцидент із лайнерами «Трансазія ейрвейз» за останні 13 років. У шести з них постраждали літаки марки ATR-72. Той, що летів у Магун, експлуатували впродовж 14 років — досить невеликий термін за умови правильного догляду і вчасного ремонту судна. Швидше за все, головним винуватцем трагедії є саме погодний фактор: через потужний тайфун «Матмо», який налетів на Тайвань у ніч із 22 на 23 липня, було скасовано або змінено розклад загалом 185 місцевих та 69 міжнародних рейсів.

Не встигла світова авіація, яка досі не може відійти від шоку після збиття над Донбасом «Боїнга» «Малайзійських авіаліній», отямитися після нової катастрофи, як надійшла чергова тривожна інформація. Учора авіакомпанія «Ейр Алжері» втратила зв’язок зі своїм лайнером, який вилетів зі столиці Буркіна-Фасо Уагадугу до Алжира. Як повідомляє агенція «Рейтер», служби повітряного спостереження «загубили» судно, зафрахтоване для цього рейсу іспанською авіакомпанією «Свіфтейр», через 50 хвилин після вильоту з Уагадугу. На борту літака марки Mcdonnell Douglas-83 було 110 пасажирів і 6 членів екіпажу.

Згідно з повідомленням у «Твіттері» сайту FlightRadar24, який відстежує в режимі реального часу рух літаків в усьому світі, радари цієї служби не мають покриття в районі, де з літаком було втрачено зв’язок.

Коли цей номер уже верстався до друку, світові інформагенції поширили екстрене повідомлення приватної компанії Elnahar про те, що алжирський літак розбився в Нігері.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>