Дорогу — українцям

25.07.2014
Дорогу  — українцям

В умовах середньовічної атмосфери гравці «Карпат» представили нову форму. (УНІАН.)

На тлі перенасичення матчами чемпіонату світу, який нещодавно завершився в Бразилії, та душевного спустошення, що наростає із кожним новим витком протистояння на Донбасі, старт чергового сезону в прем’єр-лізі виглядає абсолютно буденною подією. Між тим сьогодні матчем між донецьким «Металургом» та «Дніпром», який відбудеться на «Львів Арені», розпочинається новий, 23-й за ліком, чемпіонат України.

Цікаво, що рік тому всерйоз розглядалася можливість демонтажу, як здавалося, нікому не потрібної, фінансово затратної головної футбольної новобудови міста Лева, зведеної під чемпіонат Європи-2012. Утім доля розпорядилася так, що «Львів Арена» виявилася неабияк затребуваною. Тут, через війну на батьківщині, найближчим часом гратимуть одразу дві донецькі команди. Окрім «метадонів», на цьому стадіоні всі свої домашні поєдинки проводитиме й «Шахтар».

Про тимчасову зміну прописки заявили й дві інші команди з Донбасу. Луганська «Зоря» перебазовується до Запоріжжя, де на двох з місцевим «Металургом» ділитиме «Славутич-арену». Щоправда, свій перший домашній матч у єврокубках, у рамках другого раунду ЛЄ, луганчани провели на столичній «Оболонь-арені». Водночас дебютант ПЛ — донецький «Олімпік» — прийматиме гостей на невеличкому київському стадіоні імені Баннікова, що знаходиться неподалік НСК «Олімпійський», поруч із Будинком футболу. Водночас тренувальною базою для «олімпійців» стане селище Щасливе, що під Києвом. Відзначимо, що столиця нашої країни стане місцем тимчасового базування й для «гірників», які, нагадаємо, в новому сезоні захищатимуть свій чемпіонський титул.

Натомість п’ятий представник неспокійного регіону, який репрезентує Маріуполь, що перебуває під контролем української влади, здається, наразі не шукає запасного аеродрому. Утім через категоричне небажання суперників «Іллічівця» приїздити до Донбасу свій перший домашній поєдинок нової першості команда Миколи Павлова проведе на полі суперника — луцької «Волині».

Що очікувати від нового чемпіонату, в якому вперше за роки незалежності зіграє лише 14 команд? Ще до його старту очільник «Говерли» В’ячеслав Грозний заявив, що його команда, яка переживає фінансову скруту, буде змушена приміряти на себе роль аутсайдера. Цікаво, як складеться дебют в елітному дивізіоні для «Олімпіка»? Зазвичай, новачки дуже важко вливаються в незнайому для себе атмосферу. До того ж усі матчі команді Романа Санжара доведеться грати поза рідними стінами, тож, не виключено, «олімпійці» разом з закарпатцями будуть сперечатися за право залишитися в ПЛ. Нагадаємо, що, згідно з регламентом майбутнього чемпіонату, за його підсумками до першої ліги «опуститься» лише один колектив.

Що ж до претендентів на чемпіонство, то, без сумніву, за національне «золото», як і минулого року, боротимуться чотири найкращі команди попереднього розіграшу.

На думку експертів, трохи більше шансів на успіх мають столичні динамівці, адже їм, на відміну від конкурентів, у міжсезоння вдалося втримати практично всіх своїх гравців, яких у минулому сезоні за потенціалом називали «чемпіонами». Хоча, не виключено, до завершення літнього трансферного вікна Київ залишать провідні легіонери. Зауважимо, що й новоспечений бронзовий призер ЧС — Джермейн Ленс, і конголезець Дьємерсі Мбокані не раз заявляли про бажання покинути неспокійну Україну.

Водночас через страх війни нашу країну вже залишив бразильський «легіон» «Шахтаря» та аргентинський — «Металіста». І хоча обидва клуби намагаються всіма можливими способами завернути «біженців», навряд чи всі вони повернуться до України.

Відчутних кадрових втрат у міжсезоння зазнав і «Дніпро», який наступного тижня проведе свій перший в історії поєдинок у Лізі чемпіонів. На матч проти «Копенгагена», який, до слова, відбудеться не в Дніпропетровську (УЄФА заборонила там грати міжнародні матчі), а в Києві на НСК «Олімпійський», команда Мирона Маркевича вийде без Джуліано та Руслана Ротаня. Зазначимо, що вже екс-капітан «Дніпра» планував підписати контракт з казанським «Рубіном», проте після шквалу критики на свою адресу заявив, що «він не зрадник». Але й назад до Дніпропетровська футболіст не повернеться, адже має конфлікт із керівництвом клубу. До слова, як заявив генеральний директор дніпрян Сергій Стеценко, напередодні старту в ЛЧ команда не змогла підсилитися, адже ніхто з іноземців зараз не хоче й слухати про свій переїзд до України. Що ж, за таких умов вперше за багато років у вітчизняних футболістів, які знаходилися в тіні легіонерів, з’явиться шанс голосно заявити про себе.

НА СТАРТ ВИКЛИКАЮТЬСЯ

А «молодші» як?

Цього уїк-енду також стартують чемпіонати в першій та другій лігах. І якщо в другому за рангом дивізіоні країни ПФЛ вдалося зберегти минулорічну кількість учасників, то на старт Д-2 вийде лише десять клубів. Це майже вдвічі менше, ніж у попередньому сезоні. Власне, причини — зрозумілі. Що цікаво, серед десяти учасників є й представник Донбасу — «Макіїввугілля» з Макіївки, який матчі двох стартових турів проведе на виїзді.