«Профілактика» від авіації

11.07.2014
«Профілактика» від авіації

Ще на початку тижня, після звільнення низки райцентрів на сході та відступу терористів до Луганська і Донецька, стало очевидним, що бойовикам не вистачає «гарматного м’яса». На тлі повідомлень про активне вербування людей зі злочинним минулим iз території Росії у середу низка ЗМІ поширила інформацію про те, що бойовики у Донецьку зняли з поїзда «Донецьк—Київ» усіх чоловіків, які намагалися виїхати з міста. Їм пригрозили, що відправлять на фронт. Про це ресурсу Inforesist повідомив буцімто очевидець подій. За його словами, в місті чоловіків без посвідчення особи, яких зупиняють на вулицях, також примусово «призивають» до лав армії ДНР.
На ранок четверга цю інформацію спростували: «Поїзди ходять згідно з розкладом. Я не знаю, звідки взялася така інформація. Мабуть, комусь потрібно сіяти паніку», — розповіла у коментарі «УМ» співробітниця прес-служби Донецької залізниці.

Літають чи ні?

У середу протягом усього дня бойовики обстрілювали Луганський аеропорт за допомогою систем залпового вогню БМ-21 «Град», а також танків. Українська сторона змогла дати відсіч терористам. Втрат серед українських військовослужбовців не було. Проте у Міністерстві внутрішніх справ не виключають повторного штурму. Про це у коментарі «УМ» повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко: «Вчора (9 липня. — Ред.) терористи за допомогою танків, які передали з Росії, і установок «Град» намагалися штурмувати аеропорт Луганська, проте українська авіація здійснила наліт і знищила 2 танки й одну установку «Град» сепаратистів. Поки ситуація стабільна, проте ніхто не виключає, що за годину-дві терористи знову почнуть штурмувати аеропорт. Хоча після ударів з повітря у них таке бажання мало б зникнути назавжди». На момент верстки матеріалу ситуація в аеропорту була спокійною.

У розмові з «УМ» місцева жителька розповіла, що, незважаючи на застереження з боку української влади, авіацію застосовували й у місті: «У нас, коли пролітають літаки, вмикають сирену, вчора і сьогодні я сама її чула. З одного боку, ми розуміємо, що саме авіація вчора розбомбила бойовиків в аеропорту, але з іншого — ми не хочемо, щоб по нас стріляли», — зазначила вона.

У розмові з «УМ» заступник міністра внутрішніх справ назвав таку інформацію неправдивою: «На аеропорт iшли танки, ви самі можете по карті переконатися, що він знаходиться за містом, до чого тут житлові квартали? Те, що місцеві мешканці говорять, що по них стріляють з авіації, — це брехня».

Окремими колонами

У, м’яко кажучи, некомфортних умовах натиску з боку української армії лідери терористів уже щось не змогли поділити. За даними порталу «Цензор.нет», командир терористичного батальйону «Схід» самопроголошеної республіки Олександр Ходаковський не дійшов згоди з «міністром оборони» самопроголошеної ДНР, російським терористом Ігорем Гіркіним. Останньому присягнула більша частина бійців «Сходу». Решта «найвірніших» соратників разом із Ходаковським перебазувалися до Макіївки, де забарикадувалися в одному з корпусів держпідприємства «Макіїввугілля». Як відомо, батальйон «Схід» на сьогодні залишився єдиним угрупованням, яке знаходиться в Донецьку i не прийняло «військову присягу» ДНР та її лідеру Ігорю Стрєлкову.

Бої тривають

Поки терористи «воювали» між собою, напруга у зоні АТО не спадала. За минулу добу українська сторона втратила трьох військовослужбовців, ще 27 чоловік було поранено.

Терористи вели бойові дії з використанням важкого озброєння та бронетехніки. Найскладніша обстановка спостерігалася в районах Донецька, Горлівки, Луганська, Антрацита та Краснодона. Бойовики мінували автомобільні та ґрунтові дороги, по яких, iмовiрно, пересуватимуться підрозділи сил АТО.

«Терористи й надалі проводять обстріли житлових кварталів та звинувачують у цьому українських військових. Також вони вербують до свого ополчення місцеве населення та організовують підготовку й формування нових загонів бойовиків.

Терористи продовжують проводити провокаційні акції, обстрілюють мирних мешканців, руйнують об’єкти інфраструктури. Це спрямовано на формування негативного ставлення до керівництва держави та її Збройних сил, дискредитації їх на світовому рівні», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» координатор руху «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.

Із ранку четверга українські сили почали здійснювати мінометний обстріл блокпостів терористів у районі населеного пункту Весела Гора та Стукалова Балка. Одного військового було поранено.

Також «УМ» повідомили, що складна ситуація залишається у населеному пункті Станично-Луганське, що поблизу Луганська. Його постійно обстрілюють терористи, які захопили місцеву лікарню, виселили всіх хворих та лікарів і зробили там свій штаб.

Російське потойбіччя

Тим часом за останню добу до кордону з Україною з боку Росії до раніше сконцентрованих тут російських військ перекинули ще дві батальйонні тактичні групи. Одна з них — у чернігівському напрямку, друга — в харківському. Про це повідомляє група «Інформаційний спротив». Раніше повідомляли про прибуття до Курської області колони військової техніки з емблемами російських миротворців. Її зафіксували за 25 км від кордону з Україною у напрямку міста Глухiв.

За неперевіреними даними, колону сформовано з підрозділів 15-ї окремої гвардійської мотострілкової бригади Центрального воєнного округу ВС РФ.

Окупаційні будні

У Луганську почалися проблеми з продовольством, за словами мешканців, за два дні у них майже вдвічі піднялися ціни на продукти. Найбільше — на крупи та консерви. Магазини в місті функціонують, проте продуктів там майже немає. Все скуповують, бо кажуть, що будуть вводити в містi блокаду, — розповідають місцеві мешканці.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>