Стрибок на п’єдестал

27.05.2014
Стрибок на п’єдестал

Ігор Радивілов (ліворуч) та Олег Верняєв (праворуч) — призери ЧЄ-2014 в опорному стрибку. (з сайта sportgymrus.ru.)

На відміну від наших гімнасток, які без медалей завершили чемпіонат Європи в Софії, представники української чоловічої збірної зі спортивної гімнастики повертаються зі столиці Болгарії з серйозним доробком, виборовши чотири нагороди. Після того як «синьо-жовту» збірну один за одним залишило троє провідних спортсменів — Микола Куксенков, Олег Степко та Петро Пахнюк, мало хто сподівався, що нашим хлопцям вдасться потрапити на п’єдестал у командних змаганнях. Утім навіть із таким кадровим дефіцитом підопічні Олександра Горіна спромоглися піднятися на третю сходинку п’єдесталу.

Завдяки старанням Олега Верняєва, Ігоря Радивілова, Максима Семянківа, Євгена Юденкова та Володимира Окачова наша збірна назбирала в командних змаганнях третю суму балів — 262,087 бала. У запеклій боротьбі за «бронзу» українські гімнасти випередили збірну Німеччини. Водночас за чемпіонський титул сперечалися росіяни та британці. У підсумку, збірна Росії, за яку, до слова, виступає Микола Куксенков, отримала на два бали більше.

Отримавши позитивний заряд емоцій у командному турнірі, наші хлопці продовжили збирати нагороди i в особистих дисциплінах. Бронзовий призер європейської першості-2013 в абсолютній першості Олег Верняєв підтвердив невипадковість минулорічного успіху й у Софії, де, до слова, цього разу не вели абсолютний залік, здобув «золото» на брусах та «бронзу» в опорному стрибку.

Відзначимо, що в стрибковій дисципліні компанію Верняєву на п’єдесталі склав бронзовий призер Олімпіади-2012 саме в цьому виді Ігор Радивілов, який став другим. «Золото» ж в опорному стрибку здобув росіянин Денис Аблязін.

Загалом українські гімнасти засвітилися практично в усіх індивідуальних фіналах, за винятком вільних вправ. Так, на коні Олег Верняєв став четвертим. Ігор Радивілов на кільцях показав сьомий результат, а Максим Семянків на своєму дебютному єврофорумі відзначився сьомою позицією на поперечині.

Цікавий факт: лідер нашої збірної на Олімпіаді в Лондоні, який тепер виступає за російську команду, Микола Куксенков не виграв на ЧЄ-2014 жодної індивідуальної нагороди. Найкращим його персональним здобутком у Софії стало четверте місце у вправах на коні.

Зазначимо, що виступ наших гімнастів на цьому чемпіонаті континенту перебував під загрозою зриву, оскільки держава не змогла профінансувати цей захід. Утім на допомогу українській команді, яку, очевидно, цінують у гімнастичному світі, прийшла Міжнародна федерація гімнастики, виступивши фінансовим гарантом «синьо-жовтої» команди.