Чемпіонські розборки

21.05.2014
Чемпіонські розборки

«Спартаківки» до фінішу сезону-2013/2014 не дійшли. (з сайта ГК «Карпати».)

Іще минулого року вітчизняні гандбольні експерти з сумом зазначали, що жіночий гандбол в Україні вмирає. На жаль, на тлі буремних подій, що нині переживає наша країна, цей вид спорту опинився в агонiзуючому стані. Чемпіонат суперліги, котрий упродовж останніх років планомірно втрачав свій професіональний статус, тепер нагадує руїну. На фінішну пряму, тобто заключний з’їзний тур, який 23—24 травня відбудеться в Ужгороді, вийдуть лише три команди — «Карпати», «Галичанка» та «Дніпрянка». Четвертому колективу, який наприкінці сезону залишився в боєздатному вигляді — миколаївському «Реалу», сенсу їхати до столиці Закарпаття немає. Його суперники — «Податковий університет» та «Спартак», з якими повинні були зіграти дівчата зi Школи вищої спортивної майстерності Миколаєва, через фінансові проблеми знялися з чемпіонату.

Дивною, майже комічною, виглядає ситуація з відмовою столичних спартаківок продовжувати першість. «Ми були готові дограти чемпіонат України, незважаючи на колосальні фінансові проблеми. Але ФГУ вирішила інакше. Своїми «рішеннями», «постановами», «попередженнями» про зняття «Спартака» з ЧУ федерація позбавила нас такої можливості. Замість розуміння — «брудні» ігри», — йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті легендарного київського клубу.

Що не поділили спартаківські керівники та очільники ФГУ — сказати важко. Залишається очевидним факт, що колишні партнерки по «золотій» олімпійській збірній СРСР — Зінаїда Турчина, котра є почесним президентом «Спартака», та Тетяна Кочергіна, яка нині виконує обов’язки очільника ФГУ, — перебувають по різні боки барикад. Свої різнополярні позиції вони — колишні соратниці — продемонстрували під час нещодавніх скандальних виборів нового голови федерації, які в підсумку не визнала Європейська федерація гандболу.

Хай там як, а у ФГУ звітують, що, попри грубе порушення спартаківками регламенту (на даний момент вони не з’явилися на шість матчів чемпіонату), виключати їх iз поточного розіграшу суперліги наразі не планують.

«Згідно з регламентом, комітет з організації та проведення змагань ФГУ мав усі законні підстави для зняття команди «Спартак» (Київ) iз розіграшу чемпіонату України, проте, віддаючи шану легендарному тренеру Ігорю Євдокимовичу Турчину та багатьом заслуженим гандболісткам столичного клубу, які безпосередньо долучилися до найвизначніших спортивних міжнародних успіхів прославленого столичного гандбольного клубу, комітет прийняв рішення про те, що команда «Спартак» (Київ) може брати участь у наступних турах чемпіонату України сезону 2013—2014 років згідно з календарем змагань», — так пояснили свою позицію вітчизняні гандбольні функціонери.

Остаточну долю іменитого столичного клубу, який через свій сайт попросив його в нинішньому сезоні «не шукати», федерація планує вирішити по завершенні чемпіонату. А переможець ЧУ визначиться в останній день, коли в очному двобої зійдуться головні претенденти на «золото». Ужгородські «Карпати» — переможці двох попередніх розіграшів суперліги — відстають від лідера першості, львівської «Галичанки», на один пункт. Відтак домашня перемога зробить підопічних Бориса Петровського триразовими чемпіонками країни. Щоправда, виконатиити їм це буде вельми складно. Адже минулих вихідних у 10-му турі, що завершував роз’їзну програму першості, колектив Василя Козаря виграв в ужгородок один із двох спарених поєдинків. Тож не виключено, що в одному зі своїх найуспішніших сезонів, у якому «Галичанка» дійшла до півфіналу Кубка виклику, львівський колектив зможе здобути перше в історії національне «золото».

ТАБЛО

 

Українська суперліга. Жінки. 10-й тур. «Карпати» — «Галичанка» — 21:18 (Семаль (5) — Смбатян (5)), 15:19 (Семаль (5) — Стельмах (7)).

Турнірне становище: «Галичанка» — 30 (18 матчів), «Карпати» — 29 (18), «Дніпрянка» — 21 (19), «Спартак» — 4 (16), «Реал» — 4 (17), «Податковий університет» — 0 (0).

* * *

Кубок. Чоловіки. Півфінали. ЗНТУ-ЗАБ — «ЗТР» — 19:38, «Мотор» — «Портовик» — 38:35. Фінал. «Мотор» — «ЗТР» — 25:25 (пен. — 1:3).

Чемпіонові країни не вдалося зробити «золотий» дубль.