Сергій Тігіпко: Децентралізація влади — це ефективно і по-європейськи

30.04.2014
Сергій Тігіпко: Децентралізація влади — це ефективно і по-європейськи

Сергій Тігіпко на зустрiчi з трудовим колективом. (Віктора ПЕРЕПЕЛИЦІ.)

Корінь зла не у федералізації

Присутніх найбільше хвилював конфлікт на півдні та сході. «Колишні опозиціонери не зробили жодних примирливих кроків назустріч людям, загнавши їх у безвихідь», — вважає Сергій Тігіпко. На його думку, небажання дослухатися однаково до всіх громадян країни — це одна з найголовніших помилок нової влади. За стіл перемовин ніхто не сів, кроки назустріч не зробив. Тепер маємо масові заворушення й антитерористичні операції. Тігіпко був однозначним: люди на сході не хочуть відділятися від України — вони хочуть отримати більше повноважень для місцевих громад у сфері управління та культурної автономії. Це, каже Тігіпко, цілком вписується в загальноєвропейську практику місцевого самоврядування.

У самій Європі існують як федеративні країни — Німеччина, Бельгія, Австрія, так й унітарні — Італія, Польща, Франція. Але навіть унітарні країни йдуть на значне розширення повноважень регіонів. У Франції та Італії права місцевих департаментів такі ж самі, як у федеративних країнах. Кожна з п’яти автономних областей Італії має одну або декілька офіційних мов, крім державної італійської.

Саме тому, впевнений Тігіпко, немає нічого страшного ні в місцевих референдумах, які постійно відбуваються у Франції, Італії, Польщі, ні у федеративному устрої країни. Більше того, децентралізація влади і надання регіонам більших повноважень у місцевих питаннях просто необхідні Українi. І для того, щоб зламати корупційні схеми «від центру до регіону», і для того, щоб люди мали можливість самостійно керувати розвитком свого села, міста, області. Якщо ж громаді заборонено власноруч змінювати своє життя на краще, тоді їй доводиться провадити своє волевиявлення, порушуючи фундаментальні демократичні принципи. Саме це ми й маємо нині на сході.

Більше повноважень — більше відповідальності

Тігіпко запропонував полтавчанам узяти на себе більше відповідальності за свій регіон, наприклад, самим вирішувати питання необхідності чи зносу тих чи тих пам’яток, відкриття лікарень чи шкіл, відозву місцевої влади. Ці питання цілком у повноваженнях громади.

Політик упевнений, що децентралізація — це те, що справді хочуть люди, говорячи про федералізацію. Принципи децентралізації потрібно ввести в Конституцію.

Суть децентралізації проста. Централізована республіканська влада призводить до монополізації фінансових потоків. Люди в регіонах можуть виробляти значний ресурс та матеріальні кошти, а Київ — збирати кошти за рахунок податків і корупції.

Унаслідок корупції в Києві погіршується якість управління та капітальних вкладень у регіони, що призводить до недовіри центральній владі. В результаті й виникають сепаратистські настрої, які базуються насамперед на економічному підґрунті, а не на питаннях мови.

Децентралізація знизить рівень корупції, надасть можливості скоротити непотрібні бюрократичні надбудови.

Шлях до єдності країни — почути протести регіонів i надати їм бюджетну, культурну, кадрову автономію. Влада в регіоні — це не тільки можливості, це, в першу чергу, відповідальність. Якщо люди хочуть більшої відповідальності за малу батьківщину, чому їм її не надати?

ЦИТАТА:

Ключові питання, що розбурхують суспільство, необхідно винести на референдум, вважає Сергій Тігіпко. Йдеться про форму державного устрою, виборність «губернаторів», державну мову. «В такому випадку воля народу стане фундаментом Конституції. Основний закон має стати результатом широкого громадського діалогу із залученням усіх соціальних груп, усіх суспільних груп, усіх прошарків суспільства і регіонів. Тільки тоді українська Конституція має шанс стати не просто формальністю, а формою суспільного договору, який будуть поважати громадяни», — резюмував політик.