Ставка на господарів

30.04.2014
Ставка на господарів

(Олег Тягнибок пропонує кинути всі сили держави на підтримку середнього класу.)

Уже не один рік вітчизняні експерти наголошують на необхідності сприяти становленню середнього класу, здатного самостійно забезпечувати як власний добробут, так і економічний поступ країни. Утім саме зараз, після Революції гідності, Україна як ніколи близька до втілення цієї мети. І справа не лише в тому, що нині Євросоюз відкрив свій ринок для більшої частини вітчизняної промислової та сільськогосподарської продукції. Адже у Верховній Раді впевнені, що реальне зростання доходів населення розпочнеться лише після зниження податків для малого та середнього бізнесу.

Так, нині вже набрало сили рішення про відміну мит на ввезення до ЄС більшої частини української продукції. Дія торгових преференцій триватиме до 1 листопада. Передбачається, що на той час Україна та ЄС уже підпишуть повну версію угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, тож можливості безмитного експорту перейдуть на постійну основу. На думку багатьох депутатів Європарламенту, велетенський ринок ЄС допоможе Україні подолати економічні негаразди, а українські експортери зможуть додатково заробляти до півмільярда євро на рік.

Очевидні вигоди бачать і в Україні. За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремети, досягнуті домовленості дозволять більшості галузей нашої економіки приблизно вже за півроку виявити приховані резерви і зайняти вільні сегменти на європейському ринку. «Саме досвід роботи в ЄС продемонструє, які галузі є конкурентоздатними, а які навіть стануть гіперуспішними, — переконаний міністр. — Бажано, щоб ми виходили на кінцеві продукти у кожній галузі. Наприклад, продавали не просто зерно, а й продукти харчування. Гарно упаковані й розрекламовані».

Але не преференціями єдиними можна вирішити економічні проблеми України, вважають у ВР. Адже зростання економіки ще не означає пропорційного зростання добробуту громадян. «В Україні існує велетенське соціальне провалля — маємо приблизно 1% багатіїв та 80—90% збіднілих громадян, — зазначив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок під час зустрічі з підприємцями. — Такі показники відповідають латиноамериканській, а не європейській моделі національного розвитку. У нас зникає середній клас — люди, здатні брати на себе відповідальність за свій добробут, які вміють керувати своєю власністю, створювати робочі місця. Люди, які мають риси господаря, які так шануються в українській культурі. Відродивши середній клас, ми сформуємо кістяк суспільства — економічну опору нації. Зростання середнього класу, який має складати понад 60% працездатних українців, необхідно зробити одним з пріоритетів держави».

Наразі ж відбувається «вимирання» середнього класу (до якого належать не лише підприємці, а й високооплачувані фахівці), перш за все, через нестабільне бізнес-середовище. Підприємці побоюються інвестувати, розвивати свою справу через постійний податковий пресинг та неофіційні побори. На думку пана Тягнибока, щоб виправити цю критичну ситуацію, потрібно змінити як систему оподаткування, так і можливості для роботи приватного бізнесу.

«Головним стимулом для громадян має стати ліквідація штучних перепон для розвитку власної справи. Для цього потрібно максимально спростити дозвільні процедури та систему оподаткування для малого бізнесу, ліквідувати корупційні схеми чиновників. А форми звітності варто зробити настільки простими, щоб вони не потребували опрацювання професійним бухгалтером», — пропонує лідер ВО «Свобода».

Пан Тягнибок також пропонує знизити розмір соціального внеску, який зараз створює велике навантаження на фонд зарплатні, щоб підприємці перестали розраховуватися з працівниками «конвертами». Крім цього, держава мала б забезпечити малий бізнес безвідсотковими цільовими кредитами, збільшивши фінансування відповідної національної програми.

Відродження малого та середнього бізнесу вважають своїм пріоритетом і у Міністерстві економічного розвитку. Утім, проводити структурні реформи в економіці доводиться у вкрай важких умовах. Адже, за даними відомства, лише за перші два місяці цього року через конфлікт із Росією товарообіг між нашими країнами скоротився приблизно на чверть. Але в уряді не опускають рук і закликають підприємців завойовувати нові ринки.