Юрій Луценко довго вагався, але терпець вже урвався

30.04.2014
Юрій Луценко довго вагався, але терпець вже урвався

Юрій Луценко закликає підтримати Петра Порошенка. (з сайта obozrevatel.com.)

Ціна президентської виборчої кампанії 2014 року надзвичайно висока, до того ж і проходить вона у надскладних умовах зовнішньої агресії. Тому чим швидше в Україні відбудуться загальнонаціональні вибори, на яких буде обрано нового главу держави, тим хутчіш стабілізуватиметься ситуація в країні та вибиватиметься ґрунт з-під ніг провокаторів та сепаратистів. І все більше людей розуміють це.

Зокрема, визначився зі своєю позицією щодо виборів відомий політик, лідер Руху «Третя Українська республіка» Юрій Луценко. Він заявив про свою підтримку Петра Порошенка, який за всіма опитуваннями має найбільшу популярність серед виборців.

Прикметно, що, виступаючи 25 травня у Вінниці, де і була зроблена ця заява, Луценко розповів про свої вагання з цього приводу. «Я довго мовчав, бо всі лідери Майдану є моїми друзями. Але народ мав вирішити, хто з них один має бути наступним Президентом, керівником будівництва нової України. Народ прийняв таке рішення, абсолютно всі соціологічні служби у всіх куточках країни підтверджують, що найбільшою підтримкою українців користується Петро Порошенко», — заявив він.

«Три місяці, які вся країна провела на Майдані, були важкими, і перемога скраплена кров’ю. Вперше за новітню історію України слова «Слава Героям» мають сенс не тільки для Західної України, де пам’ятають героїв УПА, вперше ці слова є реальними для всіх областей України, бо герої Небесної сотні поховані у всіх куточках України. Ця ціна вимагає від нас, політиків, особливої відповідальності», — також зазначив Юрій Луценко.

Він закликав усіх, хто йому вірить, підтримати Петра Порошенка, якому для перемоги у першому турі виборів не вистачає декількох відсотків голосів. «Ми повинні перемогти ще в першому турі президентських виборів для того, щоб перемогти війну, щоб здолати Кремль, щоб перемогла Україна і в ній припинилися провокації з боку сусідньої держави, а ми, нарешті, почали жити мирним життям і будувати Україну, яку всі ми заслужили. Будь ласка, всі українці, об’єднаймося 25 травня так, як це було на Майдані. Кожен голос за нову Україну, кожен голос за право жити по-новому», — заявив він.

Згідно з найсвіжішим соціологічним дослідженням, яке провів консорціум iз чотирьох провідних вітчизняних соціологічних служб — Центру Разумкова, КМІСу, компаній «Социс» та «Рейтинг», — Петро Порошенко дійсно суттєво випереджає усіх інших кандидатів. Зараз його готові підтримати 32,9% респондентів, а Юлію Тимошенко — лише 9,5%. Це якщо брати від загальної кількості виборців. А з числа тих, хто вже визначився зі своїми симпатіями та точно візьме участь у голосуванні, рейтинг Порошенка складає 48,4%. У Юлії Тимошенко — 14%. Тобто за цими даними для перемоги в першому турі, для якої необхідно набрати більше 50% голосів, йому залишилося додати зовсім небагато.

Що вочевидь бентежить його опонентку. Останнім часом Юлія Тимошенко зірвалася на особисту критику Петра Порошенка, ніби забувши, до чого призвели сварки між членами колись єдиної «помаранчевої» команди. Очевидно, що сумні уроки минулого її нічому не навчили, а бажання здобути владу перемагає над тверезими розрахунками та інтересами держави.

Та й порівнювати ситуації не можна. Якщо у мирний час конфлікти ще можна було сприймати як частину політичного процесу, то в умовах зовнішньої агресії їх можна розглядати як удар у спину країні.

Петро Порошенко, зі свого боку, демонструє витримку та мудрість і не скочується до безглуздої полеміки. Впевнено йдучи до перемоги в першому турі виборів.

Політолог Олександр Палій у своєму коментарі відзначив, що рішення Юрія Луценка підтримати Петра Порошенка продиктоване національними інтересами. «Воно абсолютно правильне. Він розуміє, що Україні потрібне швидке обрання Президента, щоб не давати зайвих приводів для агресії. Можливо, інші політики та кандидати вчинять так само. Раніше Петра Порошенка підтримав Віталій Кличко. Заява Юрія Луценка може стати прикладом для інших і створити критичну масу громадської думки для визначення переможця виборів уже в першому турі», — підкреслив експерт.