І навіть розчаровані...

20.03.2014
І навіть розчаровані...

Під час обговорення економічного приєднання Криму до Росії з урядом Володимир Путін був чомусь невеселий. Можливо, через наслідки надто бурхливого святкування напередодні. (Рейтер.)

Світова спільнота, як і очікувалося, сприйняла дії Росії щодо анексії Криму негативно, а сам факт «приєднання» півострова до РФ не визнає. Станом на вчора Володимира Путіна в цьому питанні офіційно підтримав тільки президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який раніше висловлювався за непорушність територіальної цілісності України. Втім спільні з Москвою інтереси в Митному союзі, мабуть, таки взяли гору.

Західні лідери загарбання Криму однозначно засудили. «Росія ігнорує всі заклики зробити крок назад у відповідності з нормами міжнародного права», — наголосив після підписання договору між РФ та Кримом Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, попередивши, що подальші кроки Москви на цьому «небезпечному шляху» поглиблять міжнародну ізоляцію Росії.

Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель, обговоривши кризу в телефонному режимі, зійшлися на думці, що територіальній цілісності України завдано «неприйнятного удару».

А держсекретар Сполучених Штатів Джон Керрі заявив, що вражений «кримським» виступом Путіна перед Федеральними зборами. «Я був справді вражений, дещо здивований і навіть розчарований інтерпретацією фактів, сформульованою президентом. За всієї поваги, вони просто не в’яжуться з дійсністю та з тим, що відбувається насправді», — обурився глава Держдепу.

Нагадаємо, невдовзі для того, щоб обговорити російсько–український конфлікт, зберуться на екстрене засідання лідери «Великої сімки». За останньою інформацією, цю зустріч перенесено на наступний тиждень, і відбудеться вона в Гаазі (замість Сочі, де в червні мав відбутися плановий саміт G–7, поки Росію ще не виключили зі складу «Великої вісімки» через агресію щодо Криму).

Радикально засудив дії Росії щодо Криму і прем’єр–міністр Японії Сіндзо Абе. У виступі перед депутатами парламенту керівник уряду заявив, що Росія «порушила суверенітет і територіальну цілісність України», та пообіцяв проконсультуватися з рештою учасників «Великої сімки» щодо ймовірних кроків у відповідь на цю агресію.

А генеральний секретар японського уряду Йосіхіде Суга заявив, що Токіо заморожує переговори щодо трьох угод із Росією: про спрощення візового режиму, інвестиції та упередження небезпечної військової діяльності в космосі.

Тим часом голова «Роснєфті» Ігор Сечін, який цими днями перебував у Токіо на VI Російсько–японському інвестиційному форумі, висловив сподівання на те, що перелік санкцій Заходу проти Росії більше не розширюватиметься. Нагадаємо, США позавчора запровадили санкції проти 13, а Євросоюз — проти 2 російського та українського посадовця, причетного до агресії РФ щодо української території. Сам Сечін, якого вважають однією з найбільш впливових і наближених до Путіна постатей російської політики, фігурує в американському списку. Але, схоже, не надто переймається, розраховуючи на те, що до серйозних економічних заходів проти Росії Захід не вдасться — аби не зашкодити собі ж. Також глава «Роснєфті» заявив, що компанія має намір захищати свої активи в Україні. Серед іншого, це стосується модернізації Лисичанського нафтопереробного заводу, роботу якого планували відновити влітку цього року.

Тим часом у Москві готуються до візиту Генсека ООН Пан Кі Муна. Як повідомляють російські інформагенції з посиланням на неофіційні джерела, очільник Організації Об’єднаних Націй, імовірно, зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним.

У міністерстві закордонних справ Росії також заявили, що дуже прагнув приїхати до Москви і президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей, але «не пустили свої ж». «Ромпей запросився в Росію з візитом 17 березня, і ми йому запропонували приїхати на 19–те. Але голову Євроради в Москву не пустили. Причому свої ж. Мовляв, навіщо йому знати правду, якщо й так уже все вирішено. Є герої української кризи — бойовики «Правого сектора» і нелегітимний уряд, у який входить ціла низка відвертих фашистів». Вище наведене — це, щоб ви розуміли, офіційна цитата зовнішньополітичного відомства Росії.

А поки місцеве МЗС вправляється в дотепності, російський уряд готується приєднувати Крим не словом, а ділом. Учора президент Путін зустрівся з урядовцями й закликав їх докласти більше зусиль до будівництва мосту через Керченську протоку, розрахованого як на автомобільний рух, так і на поїзди.

Міністр транспорту Максим Соколов запевнив, що техніко–економічне обґрунтування будівництва мосту передбачатиме таку можливість, але на цьому Росія не зупиниться — і буде розроблено ще й проект підводного тунелю. Зрозуміло, обидві транспортні артерії будуть зведені і введені в експлуатацію в «максимально короткі строки».

Також Путін доручив профільним міністерствам довести пенсії, що виплачуються в Криму, до середньоросійського рівня. «Усі громадяни Росії... мають бути поставлені в однакові умови. Як ви це зробите — це ваша справа», — наголосив президент.

ЗМІНА ПОЗИЦІЇ

У Росії зароджується новий фашизм, а світ, якщо мовчатиме й далі, «танцюватиме під дудку Путіна». Про це заявила Юлія Тимошенко, яка зараз перебуває на лікуванні в берлінській лікарні «Шаріте», в інтерв’ю німецькій газеті «Більд». Зокрема, лідерка «Батьківщини» розкритикувала промову президента Росії перед Федеральними зборами з нагоди «приєднання» Криму: «Те, що ми бачили, — це фашизм чистої води, тим більш небезпечний, що він прийшов, замаскований фразами про дружбу народів. Зневага до іншої нації, виклик усьому світові, хвороблива віра у власну безпомилковість у поєднанні з відвертою брехнею — це і є фашистська пропаганда», — наголосила екс–прем’єр–міністр України.

Леді Ю також назвала найбільшою помилкою Заходу той факт, що політики сприйняли агресію Путіна проти України як локальний конфлікт. На думку Тимошенко, можна ігнорувати цю агресію «заради миру в усьому світі», але важливо при цьому усвідомлювати, що Путін хоче зруйнувати чинний світовий порядок. «Він почав війну проти світу набагато раніше — коли підтримав розділення Молдавії, спровокував різанину в Грузії, очолив світовий клуб диктаторів і до кінця захищав його членів — від Каддафі до Асада. Світ допустився помилки, коли прогледів народження нової фашистської системи», — наголосила ЮВТ, закликавши українців «захищати свою країну, чого б це не коштувало», бо іншого вибору в нас немає. При цьому Тимошенко вважає, що сперечатися з Путіним немає сенсу, бо «ця людина має психічні проблеми».

Водночас сама Леді Ю ще кілька років тому, коли у схожій ситуації від агресії Росії потерпала згадана нею Грузія, притримувалася щодо російського лідера іншої позиції. «Юліє Володимирівно, а ви пам’ятаєте 2009 рік, Ялта, ваша зустріч із Путіним — де він коментує при вас події в Грузії 2008–го і цинічно знущається із зустрічі Ющенка—Саакашвілі, яка паралельно відбувається в Києві? І те, як ви хихочете й намагаєтеся сподобатися людині, як ви зараз стверджуєте, із психічним розладом?» — нагадав у своєму «Фейсбуці» колишній прес–аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава.

Також він згадує про те, що під час серпневої війни 2008 року Тимошенко — на той час Прем’єр–міністр — виявилася єдиним політиком в Україні, хто не дав жодної оцінки агресії Росії проти Грузії.

 

ПРОЩАВАЙ, СНД!

Україна відмовляється від головування у Співдружності Незалежних Держав, яке для нашої держави почалося з Нового року. Більше того, як повідомив директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євгеній Перебийніс, офіційний Київ узагалі розглядає доцільність подальшої участі в СНД.

За словами речника МЗС, замість реалізації своїх основних завдань Співдружність стала «інструментом реалізації інтересів її окремих членів, зокрема РФ».

Перебийніс нагадав, що у зв’язку з ситуацією в Криму Україна наполягала на ухваленні СНД заяви з осудом агресії. Київ виходив із того, що СНД базується на принципах поваги до суверенітету й недоторканності кордонів. «На жаль, останні події засвідчили зворотне», — наголосив дипломат.

Попри те, що Україна була однією із засновниць Співдружності за результатом підписань Біловезької угоди у 1991 році, вона не ратифікувала статут СНД, тому де–юре вона не є державою–членом.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>