Тіло як доказ

12.03.2014
Тіло як доказ

Віктор Янукович під час другого виступу в Ростові. (Рейтер.)

За останній час пліткарі щонайменше тричі «ховали» екс–Президента Віктора Януковича. Хай там як, а «тіло, схоже на колишнього гаранта», вчора вже вдруге звернулося до «дорогих співвітчизників» з конференц–залу в Ростові–на–Дону. Хоча дехто й сумнівається, «воно» таки було «автентичним»: Янукович не був би Януковичем, якби не висловлювався у своїй недорікуватій манері і якби його не підвів погано підвішений язик.

Присягнувши в тому, що він живий («хоч і не можу сказати, що почуваю себе добре»), Віктор Янукович сам себе назвав «незаконно обраним Президентом» і певний час переварював цей ляп. А потім виправився й почав наполягати на протилежному — саме він і є єдиною легітимною владою в Україні. Решта ж — «банда ультранаціоналістів і неофашистів, котрі націлились на президентський пост». Вони ж — «банда негідників», «кліка під знаменем Бандери» і навіть «темні сили».

Загалом, переповідати слововиверження колишнього тирана не є цікавим, адже його вплив зараз на події і в Україні, і в Криму — мізерний. Напередодні користувачі соціальних мереж приймали ставки, що ж такого скаже екс–Президент на анонсованій прес–конференції. Чи, бува, не благословить військове вторгнення Росії в континентальну Україну? Але все виявилося простіше. Все, що Янукович казав 28 лютого, він повторив і 11 березня. З однією хіба що поправкою. Цього разу він звертався не так до Кремля із закликом захистити його режим, а до Заходу в цілому і Сполучених Штатів зокрема. Останні Янукович попросив не давати «грошей бандитам».

Формат виступу ВФЯ не передбачав запитань журналістів — лише 10–хвилинну промову.

Інтрига, пов’язана з Януковичем, полягає хіба що в питанні, чи відіграє він у планах Путіна хоч якусь роль та чому він «віщає» саме з Ростова–на–Дону (тим паче на тлі того, що в Підмосков’ї Віктор Федорович начебто прикупив собі «мазаночку» за 52 мільйони доларів).

«Янукович збирається до Криму», — висловив у кулуарах Верховної Ради припущення нардеп Геннадій Москаль. Мовляв, там він очолить деструктивні сили. А от політолог Вадим Карасьов подумки «відправляє» Януковича на Донбас. З аналогічним поясненням причин. «Ростов–на–Дону — це показово, адже це майже Донбас. Це російський шахтарський край, від якого недалеко і до донецького шахтарського краю. Не виключено, що Януковича тримають саме там для того, щоб за сприятливих для Росії умовах він міг швидко повернутися в низку східних регіонів України і очолити сепаратистський рух, у якого немає не тільки лідерів, а навіть натяку на них», — каже експерт.

Так це чи ні, невідомо. І хоч Янукович прогнозує своє повернення в Україну, навряд чи йому цього насправді хочеться. Напевно, він iз більшим задоволенням доживав би віку за тисячі кілометрів від Майдану. Проте друг Путін не питатиме думки свого гостя, коли настане час, за словами Ільфа і Петрова, «запускати Берлагу». Які це матиме наслідки для самого Путіна — питання інше. Поки що, як пише «Лента.ру», на тлі вчорашнього виступу Януковича прискорилося падіння індикаторів Московської біржі. Тож хай говорить і надалі...

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

 

Генеральний секретаріат Інтерполу в Ліоні отримав запит («так зване «червоне повідомлення») від української влади на включення Віктора Януковича до списку осіб, які мають бути арештовані. Його вимагають ув’язнити за звинуваченнями, що включають «зловживання владою» і «вбивство». Наразі запит оцінюється управлінням Інтерполу з правових питань.