Вирішувати нам

28.02.2014
Вирішувати нам

Генсек НАТО Андерс Фог Рассмуссен під час обговорення ситуації в Україні. (Рейтер.)

Ситуація в Україні була головною темою дводенної зустрічі міністрів оборони країн–членів НАТО, що відбувалася в Брюсселі 26—27 лютого. Першого дня у спільній заяві вони наголосили, що уважно спостерігають за подіями за східним кордоном Євросоюзу, і висловили підтримку припиненню кровопролиття в Україні. Міністри заявили, що Північноатлантичний Альянс готовий допомогти Україні у проведенні необхідних військових реформ і висловлює бажання співпрацювати з Києвом. Міністри також висловили повагу українській армії, яка трималася осторонь під час політичної кризи, і підтвердили, що НАТО й надалі підтримуватиме незалежність і територіальну цілісність України.

Міністри оборони НАТО наголосили на непорушності кордонів України, що, на їхню думку, є дуже важливим для безпеки всієї Центральної і Східної Європи, а стабільність в Україні є вирішальною умовою для євроатлантичної безпеки загалом. У НАТО наголошують, що Україна має право вільно вирішувати, яким буде її політичне майбутнє. При цьому в заяві жодного разу не зустрічається слово «Росія» — на той час міністри «не звернули уваги» на організацію військових маневрів російської армії поблизу українського кордону.

Водночас у НАТО вважають, що Москва має приєднатися до врегулювання кризи в Україні. «Росія має бути підключена до процесу пошуку рішень, без неї знайти рішення не вдасться», — заявила в Брюсселі міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн, повідомляє інформагенція DPA. За словами пані міністра, у ФРН за подіями в Україні спостерігають «з увагою та занепокоєнням». «Цілком зрозуміло, що в інтересах не лише Німеччини, а й НАТО та Росії, щоб Україна повернулася до стабільності. І рішення можна знайти тільки разом», — наголосила фон дер Ляєн.

У свою чергу, секретар США з питань оборони Чак Хейгел запевнив Київ у підтримці Вашингтоном територіальної цілісності України. «Сьогодні я підтвердив сильну підтримку США територіальної цілісності України, і міністри оборони НАТО зробили таку ж заяву. Ми очікуємо, що інші держави будуть поважати український суверенітет і уникати провокаційних дій», — наголосив Расмуссен.

Учора учасники саміту НАТО продовжили обговорювати ситуацію в Україні, а по обіді відбулося засідання Комісії Україна–НАТО, де нашу державу представляв заступник міністра оборони Олександр Олійник.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, зокрема, нагадав: на Бухарестському саміті Альянсу 2008 року було вирішено, що Україна стане членом цієї організації. Коли це буде зроблено — наразі вирішувати тільки українській владі. Також Расмуссен у своєму «Твіттері» висловив стурбованість розвитком подій у Криму і закликав Росію «не чинити жодних дій, які можуть загострити напругу або створити непорозуміння».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>