Кредит заради газу

20.02.2014

Позавчора Ірландська фондова біржа включила у лістинг єврооблігації України на 1,99 млрд. доларів. Завдяки цьому загальна сума випуску цінних паперів, призначених для придбання Росією в рамках грудневих домовленостей між президентами України та Росії, зросла до 4,99 млрд. доларів.

Як і облігації, емітовані Міні­стерством фінансів на 3 млрд. доларів, які Москва придбала наприкінці грудня, лютневі євробонди мають дохідність 5% і повинні бути погашені 20 грудня 2015 року. Технічно ці два мільярди Україна отримала ще вчора, як тільки нові папери стали доступними для викупу. Російський міністр фінансів Антон Силуанов підтвердив, що оборудка буде закрита до 23 лютого.

В останні дні січня Росія, як відомо, відмовилася продовжувати перемовини щодо фінансування нашої держави — до завершення політичної кризи і формування нового уряду. «Ми мусимо мати чіткіше уявлення про параметри роботи нового уряду», — заявив тоді очільник Мінекономрозвитку Росії Олексій Улюкаєв. Окрім того, продовженню співпраці із РФ заважала заборгованість за спожитий російський газ у розмірі 2,63 млрд. доларів.

Київ газове питання закрив. 12 лютого Кабінет Міністрів своєю постановою збільшив статутний капітал «Нафтогазу України» на 11,07 млрд. гривень. Для того аби викупили цінні папери держмонополії, Мінфін випустив на аналогічну суму облігації внутрішньої державної позики. Уже в п’ятницю, 14 лютого, ці облігації були продані банкам. Невдовзі весь обсяг емісії виявився на балансі Національного банку — і портфель ОВДП зріс на 11,07 млрд. гривень, дійшовши до позначки 160,74 млрд. грн.

Саме з цих коштів Україна змогла частково розрахуватися із «Газ­промом» — було погашено 1,28 млрд. доларів. Таким чином, Національна акціонерна компанія ­«Нафтогаз України» зуміла погасити 45% заборгованості за спожитий російський газ, і тепер компанії треба заплатити ще 1,82 млрд. доларів. Утім у меморандумі нового випуску облігацій «Газпрому» йдеться, що «Нафтогаз України» просить російського газового монополіста продовжити термін сплати за газ до середини квітня.

А ТИМ ЧАСОМ...

Запасів вистачить

Згідно з останніми даними, резерви Національного банку в золоті нині становлять трохи менше, ніж 20 млрд. доларів. Також наша держава у змозі виплатити всі зовнішні борги і зобов’язання. Про це повідомив голова Національного банку Ігор Соркін і запевнив: НБУ має всі можливості для виплати як зовнішніх, так і внутрішніх боргів. Окрім цього, співпраця з МВФ також не припинялася, а це може слугувати запорукою того, що економічне становище держави залишатиметься стабільним.

За даними аналітиків, кількість золотовалютних резервів країн Європейського Союзу за минулий рік суттєво скоротилася.