Розрахунки для Європи

16.01.2014

ДІАЛОГИ

Розрахунки для Європи

Уряд планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС у 2014 році

Інтенсивна робота з Євросоюзом триває. Уряд планує підписати Угоду про асоціацію у нинішньому році. «На даний момент Міністерство економічного розвитку і торгівлі України узгоджує торговельні позиції з Євросоюзом», — повідомив перший віце–прем’єр Сергій Арбузов.

Власне, про таку стратегію розповідав Прем’єр–міністр Микола Азаров. За нею кошти, отримані Україною від продажу наших євробондів Росії, підуть на модернізацію вітчизняної економіки та приведення її до європейських стандартів. Консультації між Києвом і Брюсселем, які тривають сьогодні, стосуються поглибленого секторального аналізу наслідків для української економіки, які матиме створення зони вільної торгівлі з ЄС. Про це, що такі перемовини тривають, підтвердили у Міністерстві закордонних справ України. А домовленість про початок такого діалогу була досягнута під час візиту до Брюсселя першого віце–прем’єр–міністра Сергія Арбузова.

Як повідомив представник МЗС Євген Перебийніс, європейська інтеграція була і залишається стратегічним пріоритетом для України. «Тож ми стараємося підписати Угоду якнайшвидше, як тільки сторони будуть до цього готові, — сказав Перебийніс. — Точніша дата стане відомою вже у найближчі місяці».

Урядові експерти наголошують: тільки практичний підхід до імплементації Угоди дозволить Україні розвивати власні ринки, підвищуючи кваліфікацію трудових ресурсів і забезпечуючи їм нові робочі місця. За їхнiми словами, вже у лютому країна має отримати збалансований системний проект розвитку країни з повним використанням переваг, які дає зона вільної торгівлі з країнами СНД, промислова кооперація з Росією та взаємодія з країнами Євросоюзу. Лише чітка координація по всіх напрямах приведе нашу державу до економічної стабільності. Офіційні ж перемовини з Євросоюзом розпочнуться після того, як Брюссель підтримає ініціативу української сторони.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Траєкторія російських мільярдів

Обсяг спільних програм України і Російської Федерації, про які домовилися президенти обох країн, становить близько 50 млрд. доларів. Про це повідомив радник президента РФ Сергій Глазьєв. Йдеться про активізацію роботи в авіаційній, ракетно–космічній галузях, атомній промисловості, металургії, залізничному і транспортному машинобудуванні. «Якщо ці програми будуть запущені, то Україна отримуватиме щороку додаткових 12 млрд. гривень для державного бюджету, позбавиться дефіциту платіжного балансу, отримає додаткові доходи від економічного зростання і збільшить податкову базу», — сказав Глазьєв.

За його словами, український уряд нині готує «дорожню карту» для реалізації проектів. «Над цими питаннями працювали досить довго, нині важливо, щоби політичний імпульс трансформувався у бізнес–рішення», — підсумував радник президента Росії.