ПІДСУМКИ РОКУ

27.12.2013
ПІДСУМКИ РОКУ

(Рейтер.)

Зречення Папи Римського

Уперше за майже 600 років Папа Римський добровільно зрікся понтифікату. Бенедикт ХVI (на фото — ліворуч), який отримав статус почесного Папи, пояснив своє рішення станом здоров’я. Новим понтифіком під іменем Франциска вперше в історії став представник Південної Америки, аргентинський кардинал Хорхе Маріо Бергольйо.

 

Хімічна зброя в Сирії

Новим витком громадянської війни в Сирії стала хімічна атака в передмісті Дамаска Гуті, в результаті якої загинуло до 1730 людей. Аби США та союзники не ввели в країну війська, президент Башар Асад погодився передати всю хімічну зброю під міжнародний контроль. Нобелівську премію миру отримала Організація із заборони хімзброї.

 

Народження британського принца

У когорті спадкоємців британського престолу з’явилося поповнення — принц Георг. Новонароджений син онука королеви Єлизавети ІІ, герцога Кембриджського Вільяма, та герцогині Кетрін став найпопулярнішим немовлям року в усьому світі.

 

Обвал ТРЦ в Бангладеш

У столиці Бангладеш Даці завалився восьмиповерховий торговельний комплекс Rana Plaza, загинуло 1129 людей. Трагедію спричинили порушення правил безпеки на розташованій у будинку швейній фабриці.

 

Шпигунський скандал зі Сноуденом

Дані, які передав пресі колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, спричинили міжнародний скандал давно небаченого масштабу. З’ясувалося, що спецслужби США прослуховували мільйони громадян та навіть лідерів інших держав. Звинувачений у зраді Сноуден втік із країни й переховується в Росії.

 

Заворушення в Туреччині

Наміри влади збудувати на місці стамбульського парку Гезі біля площі Таксім великий торговельний центр спричинили тривалі антиурядові протести в Туреччині. У сутичках демонстрантів з поліцією загинуло четверо людей, прем’єр–міністр Реджеп Тайїп Ердоган у відставку так і не подав.

 

Зміна влади в Єгипті

Масові протести проти політики президента–ісламіста Мохаммеда Мурсі, обраного на перших в історії Єгипту демократичних виборах після «Арабської весни» 2011 року, призвели до його відсторонення від влади. До ухвалення нової Конституції та оголошення виборів керівництво державою взяла на себе армія. У країні тривають виступи прихильників Мурсі, загалом за рік загинуло близько тисячі людей.

 

Втрати року

У грудні пішов із життя 95–річний Нельсон Мандела — символ боротьби з апартеїдом, перший темношкірий президент ПАР і визнаний в усьому світі моральний авторитет. Також у 2013–му не стало екс–прем’єр–міністра Великої Британії Маргарет Тетчер і президента Венесуели Уго Чавеса, який не зміг побороти рак.

 

Тайфун над Філіппінами

Понад 6 тисяч людей загинуло, близько 2 тисяч зникло безвісти й 11 мільйонів постраждали в результаті руйнівного тайфуну «Хайян», що пронісся над Філіппінами та сусідніми державами Південно–Східної Азії. Швидкість вітру сягала 315 км/год.

Помилування Ходорковського

Відсидівши понад десять років, за вісім місяців до планового звільнення вийшов на волю головний російський політв’язень — екс–голова корпорації «ЮКОС» Михайло Ходорковський. Після довгих переговорів Берліна з Москвою йому дозволили написати прохання про помилування без визнання своєї вини. Ходорковський вважає, що президент Путін помилував його для покращення іміджу Росії перед Олімпіадою в Сочі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>