Топ–10 спортивного року в Україні

27.12.2013
Топ–10 спортивного року в Україні

(з сайта iaaf.org.)

Спортсмен року: стрибун у висоту Богдан Бондаренко

Попри те, що Богданові Бондаренкові у суперечці за звання найкращого легкоатлета світу–2013 не вдалося випередити неперевершеного спринтера Усейна Болта, своїми досягненнями харків’янин переписав новітню історію стрибків у висоту. Упродовж 19 років жодному зі спортсменів не вдалося перелетіти планку, підняту вище позначки 2 м 40 см. Бондаренко зміг. Причому робив це він не раз. Кілька разів харків’янин навіть штурмував «вічний» рекорд Хав’єра Сотомайора (2,45 м), але не подужав. Поки що. Зате 24–річний Богдан виграв титул чемпіона світу, «Діамантову лігу» та звання найкращого легкоатлета Європи.

Ігрова збірна року: баскетболісти–чоловіки

На чемпіонат Європи до Словенії чоловіча баскетбольна збірна прибула в статусі хлопчиків для биття. Проте підопічні Майка Фрателло в підсумку посіли високу шосту позицію, автоматично здобувши перепустку на перший у своїй історії «мундіаль». На думку американського керманича, цей сенсаційний успіх – наслідок чудової колективної роботи та ідеального мікроклімату, що дозволило перемогти не одну знану в Європі збірну – Бельгії, Ізраїлю, Німеччини, Сербії та Італії.

Атака року: фехтувальниця Ольга Харлан

Для шаблістки Ольги Харлан зірковий час почався в 2008 році, коли разом із партнерками вона виграла олімпійське «золото» Пекіна. Відтоді миколаївка зібрала чималий медальний ужинок, але довгий час не могла підкорити планетарний подіум в індивідуальному заліку. Усе змінилося на ЧС–2013 у Будапешті, де Харлан у фіналі перемогла росіянку Катерину Дяченко. Завдяки старанням Ольги українська команда шаблісток також змогла повернути собі титул чемпіонок світу, яким із 2010 року володіла збірна Росії.

Крах року: банкрутство «Кривбасу» й «Арсеналу»

За один календарний рік українська прем’єр–ліга втратила одразу дві команди. Після завершення минулого чемпіонату зник криворізький «Кривбас», а по ходу ниніш­ньої першості про банкрутство оголосив столичний «Арсенал».

Тренер року: Михайло Фоменко

Після провального старту у відборі на чемпіонат світу–2014 українські футболісти опинилися на краю прірви. Прихід до керма збірної Михайла Фоменка, який замінив на цій посаді Олега Блохіна, перетворив нашу збірну з гидкого каченяти на прекрасного лебедя. Стрімкий політ «синьо–жовтих» мав усі шанси завершитися приземленням на футбольних полях Бразилії, якби у «плей–оф» підопічні Фоменка не зазнали першої в році поразки – й одразу розгромної — від французів. Цей факт не завадив завершити рік на високій 18–й позиції рейтингу ФІФА.

Кулак року: Володимир Кличко

Кількість сміливців, які заявляють про бажання відібрати у Володимира Кличка його численні чемпіонські пояси, з кожним роком лише зростає. Росіянин Олександр Повєткін також мріяв про титул, але протистояти потужному українському «супертяжу» йому не вдалося навіть за підтримки московських стін. Вони, щоправда, вберегли російського Витязя від нокаута. Після цієї перемоги Кличко–молодший натякнув, що не завершив бій достроково з поваги до російських глядачів та неймовірно високих призових ($18 млн.).

Інтелект року: збірна жінок–шахісток

У березні українська жіноча шахова збірна перемогла на командному чемпіонаті світу в Астані, а в листопаді підопічні Михайла Бродського — Катерина Лагно, Анна Ушеніна, Марія Музичук, Катерина Жукова та Інна Гапоненко–Яновська — оформили «золотий дубль», вигравши континентальну першість у Варшаві.

Турнір року: ЧС із художньої гімнастики в Києві

Після багаторічної перерви вітчизняні грації повернулися до боротьби за найвищі нагороди. На домашньо­му чемпіонаті світу, який успішно відбувся наприкінці серпня в київському Палаці спорту, кримчанка Ганна Різатдінова здобула золоту медаль у вправі з обручем. Останньою з українок, кому доти вдавалося перемагати російських «художниць», була Ганна Безсонова, яка в 2007 році виграла на ЧС абсолютну першість.

Реванш року: борці–вільники

Опинившись під загрозою виключення з програми Олімпійських ігор–2020, господарство борців–вільників вдалося до кардинальних кроків. ФІЛА змінила президента Рафаеля Мартінетті, чиї «новаторські» рішення призвели до занепаду цього виду спорту, та повернулася до старих, класичних, правил. Відтак МОК переглянув своє рішення. На вересневому чемпіонаті світу, де набули чинності нові–старі правила, золоті нагороди здобули українські борці Ібрагім Алдатов та Аліна Стадник.

Зимова зірка року: жінки–біатлоністки

Кінець минулого та початок нинішнього сезону для вітчизняних біатлоністок склався напрочуд удало. Практично на кожному етапі Кубка світу хтось із підопічних Василя Карленка потрапляв до призової трійки. Зрозуміло, що тепер від дівчат очікують успішного виступу на майбутніх сочинських Іграх. Головні сподівання покладені на нашу естафету, яка вважається однією з найсильніших у світі. А виграш Оленою Підгрушною спринтерської гонки на ЧС–2013 та тріумф Валентини Семеренко в гонці переслідування на останньому в цьому році етапі КС дозволяють сподіватися й на успіхи в індивідуальній олімпійській програмі.