Кінець ери Берлусконі

29.11.2013
Кінець ери Берлусконі

Дон Берлусконі в сенаторському кріслі. Востаннє посидів?

Позавчора верхня палата італійського парламенту після безперервного восьмигодинного засідання відкритим голосуванням постановила: виключити з Сенату 77–річного Сильвіо Берлусконі, засудженого за податкові махінації.

Виключення засуджених iз лав сенаторів передбачає закон, прийнятий минулого року з ініціативи попереднього уряду Маріо Монті. Колишній італійський прем’єр–міністр змушений віддати свій мандат. Разом iз мандатом кавальєре втратив і депутатську недоторканність. Позбавлений депутатського імунітету Берлусконі, проти якого порушено кілька кримінальних справ, стає більш вразливим перед мечем Феміди. Крім того, впродовж наступних шести років Берлусконі не може балотуватись на нові політичні посади.

Італійський парламент був змушений поставити на голосування питання Берлусконі після остаточного вироку касаційного суду в його справі.

Однак екс–прем’єр не збирається здаватись. Він заявив, що не тільки не винний у махінаціях із податками, за які засуджений на чотири роки, а й є «взірцевим громадянином та платником податків». Рішення парламенту про позбавлення його депутатського мандату Берлусконі назвав «похороном демократії». І вкотре звинуватив суддів у необ’єктивностi: «Коли ліві не при владі, то судді намагаються зробити все, аби повернути їх у владу». Учора дон Сильвіо пообіцяв залишатися в політиці й боротися за свободу та демократію навіть після того, як втратив своє крісло у Сенаті.

Тим часом на вулиці Риму почали виходити демонстранти з числа прихильників екс–прем’єра. На одному з плакатів, наприклад, було написано: «Про Берлусконі не дискутують, його люблять». На мітингу, що вирував перед його резиденцією, сенатор–вигнанець закликав підтримувати його партію «Вперед, Італія!», яка відновила своє існування після розколу партії «Народ свободи». «Ми повинні залишатися на полі гри, ми не повинні впадати у відчай, якщо лідер правоцентристів більше не є сенатором. Є лідери інших партій, які теж не парламентарії», — заявив Берлусконі під час мітингу.

Правоохоронні органи побоюються безпорядків у центрі Риму.

«Мене дивує, що Берлусконі, з його досвідом політика, взагалі довів ситуацію до цього», — заявив Уліссе Ді Джакомо, правоцентрист iз політичного об’єднання Анджеліно Альфано. Він замінить Берлусконі у лавах сенаторів. «Я гадав, — продовжує Ді Джакомо, — що Берлусконі, бачачи ситуацію, сам зробить крок назад, але цього не сталося».

Опозиційний політик Беппе Грілло закликав усіх не роздмухувати цю подію: «Як на мене, йдеться не про кінець режиму, а про кінець пересічної людини». Впливова ж газета «Ла Републіка» радіє самому факту завершення цієї історії, «адже чотири місяці країна перебувала у підвішеному стані через долю однієї людини».

Рішення Сенату означає кінець парламентської кар’єри медіа–магната та лідера правоцентристів після 20 років його активного життя у політиці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>