Донбас — за Європу і проти КПУ

08.10.2013

Минулої неділі в Сімферополі, Харкові, Запоріжжі, Донецьку та Чернігові відбулися збори громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму за Митний союз із Росією. Нагадаємо, 8 та 29 вересня комуністи вже збирали громадян на стадіоні «Спартак» у Києві — так само для ініціювання референдуму. Проте ці спроби не принесли ніякого результату, оскільки за позовом Європейської партії та її лідера Миколи Катеринчука Окружний адмінсуд Києва заборонив ЦВК відправляти на ці збори своїх представників.

Днями ж до Центральної виборчої комісії надійшли повідомлення про проведення зборів громадян уже в регіонах України. Проте й тут на заваді став суд.

Ані Амар, завідувач ідеологічного відділу київського міськкому КПУ, в коментарі «УМ» розповів: «Громадяни України, які підтримують позицію Компартії, подали близько 17 заявок до ЦВК з інформацією про те, що в різних міста України будуть проходити дані збори. Але, як стало відомо, Європейська партія України знову подала на цих громадян до суду. І, як і за попередніми рішеннями, збори проводити дозволено, але представників ЦВК на них відправляти заборонено. Такі рішення лише вкотре підтверджують те, що суди України контролюється влада і вони виносять рішення, які вигідні владі». У КПУ знову запевнили, що такі зібрання вони й надалі проводитимуть. «Яка ж це європейська партія, коли вона не дає громадянам право вибору і постійно діє разом із владою?» — обурюється Амар.

Як повідомляють «Новости Донбасса», на зборах у Донецьку були присутні близько півтори тисячі активістів Комуністичної партії та «Українського вибору» Медведчука, які прибули з міст області на автобусах. Що стало найбільшою несподіванкою зборів у Донецьку — це те, що на площу вийшло близько 150 активістів Партії регіонів, які, на противагу «червоним», агітували за Європейський Союз. Якби ще кілька років тому хтось розповів, що КПУ і Партія регіонів будуть по різні боки барикад у цьому питанні, напевно, ту б людину засміяли, але в цю неділю події розвивалися саме так. Молоді «регіонали» влаштували пікет із транспарантами: «Європейському вектору розвитку — так», «Незалежність України — не предмет торгів», «Ми будемо жити за європейськими стандартами», «В Азію або Європу?! Тільки в Європу!», «Ми не хочемо в СРСР», «Нова генерація — за європейську інтеграцію» тощо. Вони також скандували: «Нам не потрібна агітація, молодий Донбас за інтеграцію», «Не сиди в окопі, наше майбутнє в Європі». Комуністи, побачивши колону «Молодий Донбас», заявили з трибуни: «Партія регіонів вступила з «помаранчевими» в одностатевий шлюб і йдуть до Євросоюзу».

Наступні заходи для референдуму за союз із Росією комуністи проведуть 9 та 12 жовтня у десятьох містах — від Сум до Севастополя.