Реванш у червоних тонах

03.09.2013
Реванш у червоних тонах

Кращий гравець Європи вітає Хосепа Гвардіолу з першим трофеєм на чолі «Баварії». (Рейтер.)

Матч за Суперкубок УЄФА не цінується в Європі як великий трофей — радше є своєрідною розминкою перед сезоном. Однак цей поєдинок на скромній «Еденг–арені» в Празі був принциповим подвійно. По–перше, знову зійшлися команди двох непримиренних суперників–тренерів — Жозе Моуріньйо та Хосепа Гвардіоли. По–друге, «Баварія» палала бажанням узяти в «Челсі» реванш за прикру поразку в фіналі Ліги чемпіонів 2012 року, коли потужні «Зірки півдня» поступилися «оборонному автобусу» «Челсі» по пенальті.

Реванш удався, і це навіть краще, що мюнхенці взяли гору в серії 11–метрових, а не з гри. Тепер «сині» відчули ту саму ступінь прикрості, що й трохи більше року тому — «червоні». До того ж, завдяки виконанню всіх «видів програми» — основного часу, овертайму, «перестрілки» з пенальті — глядачі отримали видовище найвищого класу й напруги.

Кадрова проблема не надто вплинула на гру «ФК Голлівуд»: замість травмованого Швайнштайгера на позицію «шістки» опустився Тоні Кроос, а «опорником» став капітан Філіпп Лам, який перейшов у центр із флангу.

Хоч би якими високими епітетами не нагороджували нинішню «Баварію», а «аристократи» Моуріньйо не стушувалися, дали справжній бій клубним чемпіонам Європи і перебували за вісім секунд до нового, не очікуваного багатьма тріумфу. Розмашисті комбінації, пошук щастя в атаці — це вже не той «Челсі», на який нарікала футбольна Європа торік. На швидкий гол Фернандо Торреса по перерві відповів точним ударом лідер мюнхенців Франк Рібері, якого напередодні УЄФА визнала найкращим гравцем УЄФА 2013 року (француз випередив Ліонеля Мессі та Кріштіано Роналдо й заявив, що по вуха закоханий у «Баварію» та щасливий у цьому клубі). По перерві старання лондонців увінчалися дещо несподіваним голом бельгійця Едена Азара — Мануель Нойєр пропустив удар із 20 метрів майже поміж ногами.

На той час «сині» грали вже в меншості, і баварці взяли ворота Петра Чеха в тривалу облогу. Здавалося, все марно, але на останніх секундах овертайму після рикошету найрозторопнішим біля воріт чеха виявився Хаві Мартінес.

І якщо торік у протистоянні «Баварії» й «Челсі» 11–метровий «запоров» Бастіан Швайнштайгер, то цього разу невдахою виявився молодий лондонський бельгієць Ромелу Лукаку. Його непевний удар парирував Нойєр.

Так «Баварія» стала першою німецькою командою, якій підкорився Суперкубок УЄФА. До цього в бундесклубів було шість спроб, а баварців свого часу на цьому рубежі зупиняло навіть київське «Динамо».

«Краща команда сьогодні програла, — Моуріньйо не був би собою, якби після гри визнав свою поразку. — Кращий колектив грав сьогодні вдеся­тьох дуже довгий відрізок зустрічі. Нам протистояв чемпіон Європи, але мої хлопці були кращими. Просто реалізували на один пенальті менше. А на місці арбітра я б не став показувати Раміресу другу жовту карту. Правила залишаються правилами, але є щось більше — здоровий глузд і дух гри».

«Моуріньйо має право на свою думку, але краща команда сьогодні здобула перемогу, — парирував стриманий Гвардіола, який здобув свій перший трофей із «Баварією». — Я насамперед вдячний моєму попереднику Юппу Хайнкесу, завдяки якому команда взяла участь у цьому матчі».

ТАБЛО

Суперкубок УЄФА–2013. «Баварія» — «Челсі» — 2:2 (пен. — 5:4)

Голи: Рібері, 47; Хаві Мартінес, 120+1 — Торрес, 8, Азар, 93

«Б»: Нойєр, Данте, Рібері, Манджукич, Роббен (Шачірі, 96), Рафінья (Хаві Мартінес, 56), Ж. Боатенг, Лам, Мюллер (Гьотце, 70), Алаба, Кроос

«Ч»: Чех, Іванович, Е. Коул, Д. Луїс, Рамірес, Лемпард, Торрес (Лукаку, 98), Оскар, Шюррле (Мікел, 87), Азар (Террі, 113), Кехілл

Попередження: Рібері, 23; Ж. Боатенг, 84 — Кехілл, 42; Рамірес, 64; Д. Луїс, 66; Рамірес, 85; Торрес, 90, Лукаку, 99; Е. Коул, 118; Іванович, 120

Вилучення: Рамірес, 85

Суддя — Юнас Ерікссон (Швеція)

Прага, «Еден–арена». 21 000 глядачів