П’ятирiчка Навального

19.07.2013
П’ятирiчка Навального

Позавчора Ленінський суд міста Кірова визнав опозиціонера–блогера, гострого критика політики президента РФ Путіна Олексія Навального винним в організації розкрадання лісоматеріалів компанії «Кіровлєс». Прокурор вимагав шість років позбавлення волі, та суд «пом’якшив» вирок до п’яти років ув’язнення у колонії звичайного режиму та штрафу в 500 тис. рублів.

Опозиціонера звинуватили в тому, що 2009 року, перебуваючи на посаді радника губернатора Кіровської області, він вступив у змову з директором В’ятської лісової компанії і гендиректором «Кіровлісу» та організував розкрадання 10 тис. кубометрів деревини на суму понад 16 млн. рублів (понад 3,8 млн. грн). Суд відхилив докази захисту, що підрахунки збитку компанії базуються на ціні деревини, яка явно завищена у порівнянні з ринковою. Як і те, що ціна лісу 2009 року впала з огляду на кризу.

Під час зачитування вироку Навальний посміхався і робив останні записи у «Твіттері». Раніше підсудний заявив, що не сумнівається у тому, що його виправдають. Після оголошення вироку посмішка зникла.

Суд над Навальним мав великий суспільно–політичний резонанс як у самій Росії, так і світі. Російські та закордонні журналісти й активісти російського правозахисного руху вишиковувалися у чергу, щоб потрапити до судової зали ще напередодні зачитування вироку. До суду надійшло 170 заявок на акредитацію. Це при тому, що зала вміщувала 50 осіб, а сусідня кімната, в якій засідання транслювали на телемоніторах, — стільки ж.

Перед приміщенням суду зiбралися протестувальники проти «ленінсько–путінського» судилища. Поліція заарештувала частину з них, включно з одним iз лідерів штабу підтримки Навального у Кірові Миколою Ляскіним.

До речi, позавчора Олексій Навальний був офіційно зареєстрований кандидатом на виборах мера Москви. Головний пункт програми Навального до виборів московського мера 8 вересня — боротьба з корупцією. Тепер захист має 10 днів на оскарження вироку. Якщо Навальний програє апеляцію, то втратить можливість брати участь у цих виборах. Сергій Собянін, нинiшнiй мер росiйської столицi, став найімовірнішим претендентом на цю посаду. Він зареєструвався як незалежний кандидат, але може розраховувати на підтримку з боку правлячої партії «Єдина Росія».

Судове рішення щодо Навального опозиціїя оцінює як спробу усунути відомого блогера з політичного життя.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Поліція посилила заходи безпеки на Манежній площі у Москві, очікуючи акцій протесту. Російська опозиція ще раніше повідомила столичну владу, що проведе в четвер, 18 липня, о 19.00 на Манежній площі Народні збори на підтримку Навального та демократії у Росії. Тому влада вчора зранку почала класти на Манежній площі... нову плитку. А сама площа була обнесена залізною загорожею.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>