Об’єднані провалом

16.07.2013
Об’єднані провалом

Позавчора на підходах до НСК «Олімпійський», де київське «Динамо» матчем із «Волинню» розпочинало новий чемпіонат країни, один із молодих динамівських уболівальників у доволі жартівливій формі запитав свого товариша: «А ти валокордин узяв?».

Цей широковживаний серцевий фармпрепарат став популярним у футбольному середовищі після нещодавнього поєдинку «Об’єднаного турніру», коли Олег Блохін, коментуючи інфарктну нічию з «Зенітом», сказав: «Для уболівальників рахунок 3:3 — щастя, а для наставників — валокордин». Жарти — жартами, однак, як відомо, в кожній веселій історії є лише доля жарту. Після завершення поєдинку «Динамо» — «Волинь» ліки «від серця», думається, знадобилися не одному десятку київських уболівальників, у тому числі й головному тренеру та президенту «Динамо».

Після упевненої перемоги на «Об’єднаному турнірі» мало хто очікував, що динамівці не зможуть виграти стартовий поєдинок ЧУ в луцької «Волині», яка в минулому сезоні ледь не вилетіла з «еліти». Проте серйозно підсилене в міжсезоння «Динамо» нічого не змогло протиставити упертим лучанам на чолі з Віталієм Кварцяним. «Після виграшу «Об’єднаного турніру» я не очікував такої гри від своїх підопічних, — зізнався після матчу, який завершився сенсаційною нічиєю, Блохін. — Перший матч чемпіонату завжди нервовий, але все ж ми повинні були переграти лучан; це навіть не обговорюється».

Попри далеку від ідеалу гру, підопічні Блохіна мали досить багато нагод для перемоги, однак у підсумку на швидко пропущений гол гостей змогли відповісти лише точним ударом конголезця Мбокані. Думається, зайве говорити, що більшу частину протистояння лучани простояли на захисті своїх воріт. Однак бойовий командний дух, який відродив у «Волині» Кварцяний і завдяки якому волиняни вивезли з Києва одне очко, не відзначити не можна.

Натомість їхні більш імениті суперники не виглядали єдиним цілим. «У нас є різнобій у готовності футболістів», — так пояснив наставник киян відсутність злагоджених командних дій у своїх підопічних. Красномовно виглядає й інший факт: дякувати фанатам за підтримку також підійшла не вся динамівська команда, а лише українська його частина.

Хай там як, а втративши очки вже на старті першості, Олег Блохін планує надолужувати втрачене у матчах iз лідерами.

А обидва головні динамівські конкуренти в боротьбі за чемпіонство — «Шахтар» та «Дніпро» — розпочали першість iз перемог. Команда Хуанде Рамоса, яка в міжсезоння практично не зазнала кадрових змін, розгромила «Арсенал», а чинні чемпіони, які суттєво оновилися впродовж «літніх канікул», не без проблем «розібралися» з «Говерлою». Ужгородці, яких до нового сезону готував В’ячеслав Грозний, упродовж першого тайму взагалі на рівних діяли проти «гірників», але, зрештою, клас донеччан таки дався взнаки. «Висококласні гравці з напівмоментів можуть витиснути гол», — розвів руками наставник «Говерли», яка, нагадаємо, завдяки зникненню з футбольної карти країни «Кривбаса», зберегла місце в прем’єр–лізі.

Так само програв і запорізький «Металург», який також лише завдяки збігу обставин залишився в «еліті». Натомість єдиний новачок ПЛ — «Севастополь» — вистояв у протиборстві з «Чорноморцем» — майбутнім учасником кваліфікації Ліги Європи.

Знову засмутили своїх уболівальників «Карпати», де в міжсезоння відбулася кадрова революція. У порівнянні з останньою грою попереднього чемпіонату на матч проти «Ворскли» вийшло лише троє футболістів із тієї «основи». Не дивно, що новий колектив, котрий очолив Олександр Севидов, у «суху» програв полтавчанам.

Невдалим вийшов дебют і в грецького наставника «Таврії» Янніса Хрістопулоса — радість від першого офіційного робочого дня «елліну» зіпсував півзахисник «Зорі» Дмитро Хомченовський, в активі якого «дубль» та перший, до речі, фантастичний, гол нового чемпіонату.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 1–й тур

«Таврія» — «Зоря» — 0:2

Голи: Хомченовський, 28, 90+2

4000 глядачів

«Металург» (З) — «Іллічівець» — 0:1

Гол: Фомін, 20

5100 глядачів

«Дніпро» — «Арсенал» — 3:0

Голи: Селезньов, 12; Зозуля, 32; Коноплянка, 74

14042 глядача

«Карпати» — «Ворскла» — 0:2

Голи: Савченко, 22 (у свої ворота); Янузі, 51

7000 глядачів

«Шахтар» — «Говерла» — 2:0

Голи: Гречишкин, 47; Л. Адріано, 89

36301 глядач

«Динамо» — «Волинь» — 1:1

Голи: Мбокані, 28 — Кінаш, 2

Вилучення: Мемешев, 90+1 («В»)

29547 глядачів

«Севастополь» — «Чорноморець» — 1:1

Голи: Ковпак, 43 — Бакай, 39 (пен.)

5575 глядачів

«Металіст» — «Металург» (Д) — грали вчора ввечері

Лідери: «Дніпро», «Ворскла», «Зоря», «Шахтар», «Іллічівець» — 3.