«Перевертнів» — до відповіді!

05.07.2013
«Перевертнів» — до відповіді!

Тепер місцеві мешканці вимагають розкрити всі злочини, в яких були замішані правоохоронці. В прокуратуру області вже надійшло понад п’ятдесят скарг від жителів Врадіївки на неправомірні дії людей у погонах. Тільки за останні два роки на території селища сталося чотири моторошні зґвалтування і вбивства дівчат.

 

То хто ж убивав і ґвалтував?

В усіх чотирьох згаданих випадках слідство проводилося поспіхом і упереджено. Перше страшне вбивство сталося наприкінці 2010 року, коли знайшли мертвою 34–річну Віту Яковецьку. Тоді навіть затримали чоловіка, який узяв на себе цей злочин, але мати і батько загиблої донині впевнені: затриманий хлопець не винен. «Слідство довело, що Віту били і ґвалтували відразу четверо осіб, — розповів батько вбитої Євген Яковецький. — А знайшли і засудили лише одного — миршавого та хворого на туберкульоз колишнього зека. Впевнений, він просто фізично не міг самотужки таке скоїти».

Не менш страшний злочин, який і зовсім залишився нерозкритим, — вбивство 15–річної Аліни Поркул. Школярку знайшли мертвою біля озера в центрі Врадіївки майже два роки тому. Над дівчиною поглумилися так само, як і над Іриною Крашковою: жахливі колоті рани на голові, спотворене обличчя і понівечене тіло. «По цьому вбивству міліціонери допитали (а точніше сказати — побили) більше двох тисяч мешканців селища, — розповідає Олександр П. із Врадіївки.

— Людей залякували, погрожували їхнім родичам і вимагали написати явку з повинною. У підсумку відразу одинадцять осіб «добровільно» зізналися у скоєннi цього злочину. Троє з них скоїли суїцид, не бажаючи опинитися на зоні за такою ганебною статтею: один чоловік повісився біля кладовища, інший помер удома, а третій — у СІЗО. Справа залишається не розкритою до цих пір».

Як запевнив начальник управління нагляду за дотриманням законів у кримінальному провадженні прокуратури Миколаївської області Анатолій Жмура, тепер усі ці кримінальні справи будуть переглядатися.

Дрижак погрожує «здати» своїх

Тим часом, як стало відомо, затриманий за резонансний злочин міліціонер Врадіївського райвідділку Євген Дрижак поставив ультиматум: або його відпускають на волю, або він «здає» своє начальство. Як написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» опозиційний нардеп Андрій Парубій, «на даний момент більшість співробітників скандального відділення міліції у Врадіївці пишуть заяви про звільнення за власним бажанням».

Експерт iз проблем безпеки Ігор Приходько вважає, що смерть Дрижака може бути вигідною для самих же правоохоронців: «Щось мені підказує, що врадіївського капітана Дрижака таки «грохнуть» свої ж, або він сам повіситься від сорому, адже занадто багато знає». Вже відомо, що алібі, яке нібито раніше існувало у Євгена Дрижака, розсипалося, як картковий будиночок. Нагадаємо, правоохоронці заявляли, що він не міг бути на місці злочину, оскільки в той злощасний вечір чергував у райвідділку, що нібито зафіксувала камера відеореєстратора. Однак пізніше з’ясувалося, що з 23.00 до 6. 00 у будівлі з невідомої причини не було електрики!

Учора також затримали першого заступника начальника Врадіївського райвідділу міліції, який намагався по дружбі «відмазати» міліціонерів–ґвалтівників. За попередньою інформацією, начальник кримінальної міліції Михайло Кудринський після затримання двох підозрюваних — міліціонера Поліщука і таксиста Рябіненка — застосував фізичну силу, змушуючи останнього переписати свідчення, в яких той би не вказував про участь Євгена Дрижака у злочині. Слідчі прокуратури з’ясували, що Кудринський особисто бив Рябіненка, що останній підтвердив у письмовій формі після повторного допиту.

Як розповів прокурор Миколаївської області Андрій Курись, щодо затриманого Михайла Кудринського відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 365 Кримінального кодексу — перевищення влади та службових повноважень.

«Не очікувала, що нас пiдтримає так багато людей!»

Потерпіла від рук врадіївських міліціонерів Ірина Крашкова пробуде в лікарні щонайменше ще двадцять днів. Лікарі кажуть, що її життю вже ніщо не загрожує, але попереду на дівчину чекають iще дві серйозні операції. Одна з них — зі встановлення в череп семисантиметрової титанової пластини. Саме таких розмірів виявився найбільший пролом на голові Ірини. У палаті поруч iз потерпілою постійно чергують її родичі — ріднi сестра і брат.

«Хочу висловити слова подяки всім, хто прийшов підтримати нас, — каже сестра потерпілої Наталія Крашкова. — Хочу щиро подякувати, що не кинули нас у біді, що зрозуміли наше горе!». А вдома на Ірину Крашкову чекає її 11–річний син Дмитро, якого вона виховує самотужки, і хвора 70–річна матір. У Врадіївці постраждалу характеризують добре й кажуть, що на місці Ірини могла виявитися будь–яка інша дівчина.

Тим часом мешканці не знімають облогу з місцевого райвідділку міліції попри повідомлення про можливі провокації з боку правоохоронців. Так, один з активістів Врадіївки Анатолій Бурлак розповів, що, за наявною в нього інформацією, людей постараються спровокувати на нові погроми, щоб виставити бандитами та неадекватними. «Будь ласка, не ходіть завтра не віче, вас використовують і може пролитися кров», — написав Бурлак у своєму блозі.

Незважаючи на ці попере­дження й велику кількість озброєних до зубів бійців «Беркута» на вулицях селища, люди зайняли рішучу позицію і мають намір відстоювати свою правду до кінця.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>