Скарби, яких не відняти

27.06.2013
Скарби, яких не відняти

Михайло Ходорковський у залі суду два роки тому. Фото Рейтер.

Найвідоміший російський (політв’язень Михайло Ходорковський учора відзначив 50–річний ювілей. Колись один із найбагатших росіян, власник нафтової корпорації ЮКОС і потенційний перспективний політик, восени він відзначить іще одну знакову для себе дату — десять років перебування за ґратами. А ще через рік, 25 жовтня 2014–го, Ходорковський має вийти на волю. Якщо, звісно, в Кремлі не вигадають нової причини затримати його в ув’язненні надовше, як одного разу вже було.

Опозиція відзначила ювілей Ходорковського протестними акціями. Як повідомляє радіо «Ехо Москви» з посиланням на члена Координаційної ради опозиції Петра Царькова, на засіданні Комітету протестних дій було вирішено організувати в Москві одиночні пікети і «святкову прогулянку» по Старому Арбату. Так представники опозиції не лише привітали іменинника, а й вимагали від влади припинити репресії і звільнити всіх політичних в’язнів.

Для самого Михайла Борисовича цей день не надто відрізнявся від решти — у російських колоніях не передбачено якогось особливого режиму для в’язня в день його наро­дження. Хоча найкращий подарунок, якщо в планах тюремної адміністрації нічого не змінилося, Ходорковський таки мав отримати — уперше за десять років саме на його день народження припало дозволене побачення з сім’єю.

Напередодні ювілею журнал «Нью–Йорк таймс» опублікував інтерв’ю з колишнім олігархом. Спілкування з журналістами відбувалося в уже звичному для Ходорковського порядку: адвокати передали йому запитання, а в’язень повернув письмові відповіді.

В інтерв’ю Ходорковський, зокрема, розказав про свої тюремні будні, про порядки й «понятія», які панують у російських колоніях і за їх межами, у владі, про своїх друзів і недругів.

За словами екс–глави ЮКОСа, ці роки допомогли йому зрозуміти, що найголовніше для людини в житті — це сім’я. «Тут, у тюрмі, багато людей із гіркою сирітською долею, самотніх. Мені буває соромно перед ними за своє багатство. Адже сім’я і друзі — це справжній скарб. У цій лотереї долі я зірвав великий куш», — написав Ходорковський, у якого після арешту конфіскували всі активи.

Упродовж років ув’язнення колишній олігарх відчував і відчуває підтримку рідних, близьких та друзів дитинства, однокласників, однокурсників по Московському хіміко–технологічному інституту. «Коли я був на волі, багато чудових людей, як я потім збагнув, просто обходили мене», — зізнається Ходорковський.

За той час, поки колишній олігарх перебуває в ув’язненні, його сини, близнюки Гліб та Ілля, із чотирирічних дітей виросли у високих красивих підлітків, схожих на батька. У старшого сина від першого шлюбу, Павла, народилася дочка Діана — онучка знаменитого в’язня. І всі вони, а також перша дружина, з якою Ходорковському вдалося залишитися друзями, і особливо нинішня кохана, Інна, з нетерпінням чекають повернення тата, дідуся й чоловіка. Хоча щодо того, чим він займатиметься, коли вийде з багаторічного ув’язнення, і в самого Михайла Борисовича, і в його друзів та ворогів залишається багато запитань.

 

ГЛАС НАРОДУ

За останні роки кількість росіян, які виступають за дострокове звільнення Михайла Ходорковського, зросла з 19% до 33%. Як свідчать результати дослідження соціологічного «Левада–центру», частка тих, хто виступає проти, за шість років упала з 44% до 16%. Також 44% опитаних вважають, що Ходорковський має повернутися в бізнес чи політику (чотири роки тому таких було 33%). При цьому частка громадян, які готові проголосувати за Ходорковського на виборах президента, зросла до максимального за ці роки показника — 11%.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>