Колос на газових ногах

30.05.2013

Неподільне владарювання російського енергетичного концерну «Газпром» на російському ринку енергоносіїв добігає кінця. Такий висновок робить «Німецька хвиля», яка в аналітичному матеріалі на цю тему повідомляє, що найближчими місяцями російський концерн може втратити монополію на експорт зрідженого газу. І експерти попереджають: це лише початок.

Серед лобістів зменшення впливовості «Газпрому» — незалежний виробник газу «Новатек» та державна компанія «Роснефть», яку очолює наближений до Володимира Путіна Ігор Сечін. На думку оглядачів, у кращому разі «Газпром» позбавлять експортної монополії лише на ринку країн Азіатсько–Тихоокеанського регіону, в гіршому — концерну ще й доведеться всерйоз коригувати свою політику у європейському напрямку.

Розмови про скасування експортної монополії «Газпрому» точаться віддавна. Компанія «Новатек», що реалізує проект «Ямал — ЗПГ» вартістю 20 млрд. доларів, 2010 року уклала з «Газпромом» угоду на експорт газу зі свого ямалського майданчика. Однак комісійні, які попросив «Газпром», становили, за різними оцінками, від 2 до 5 відсотків від виручки. Після цього «Новатек» почав регулярно заявляти про своє бажання самостійно експортувати газ. Несподівано кілька місяців тому компанія здобула підтримку найпотужнішого лобіста, глави компанії «Роснефть» і колишнього куратора паливно–енергетичного комплексу в уряді Ігоря Сечіна. У самої «Роснефті» наразі проектів із ЗПГ немає, однак нещодавно компанія отримала 40 ліцензій на шельфові ділянки, де є запаси в 21 трильйон кубометрів газу. Тож можна припустити, що зовсім скоро виробництво зрідженого газу стане одним із нових видів діяльності цієї структури.

Якщо незалежні виробники газу отримають можливість експортувати його хоча б у країни Азіатсько–Тихоокеанського регіону, великих втрат «Газпром» не зазнає, вважає Сечін. Тож з початку цього року профільні відомства, зокрема Міністерство енергетики Росії, почали роботу над нормативною базою, яка позбавить «Газпром» експортної монополії. За неофіційними даними, перші підсумки цієї роботи можуть бути представлені вже протягом найближчих місяців.

У самому Міненерго говорять про те, що будуть готові коментувати це питання не раніше червня. У «Газпромі» ж визнають, що беруть участь в обговоренні питання, хоча саму ініціативу і не підтримують.

На думку деяких аналітиків, російська влада побоюється, що дозвіл експорту ЗПГ до Європи створить зайвий  конкурентний тиск на європейському ринку і призведе до подальшого зниження цін. Тому скасування монополії «Газпрому» на експорт блакитного палива впроваджуватимуть поетапно.

Водночас незалежний аналітик Дмитро Лютягін в інтерв’ю «Німецькій хвилі» зазначив, що «Газпрому» так чи інакше варто готуватися до роботи в ринкових умовах. «За розрахунком Мінекономрозвитку, у 2015—2016 роках ціни на газ на російському внутрішньому ринку зрівняються з європейськими. У цьому випадку сенс в експортній монополії зникне, і перед незалежними виробниками відкриються нові повноцінні можливості продажу за кордон газу, в тому числі трубопровідного», — переконаний експерт.

Натомість директор Інституту енергетичного розвитку Сергій Пікін вважає, що скасування монополії на експорт ЗПГ позиції «Газпрому» не похитне, адже не це основний вид діяльності підприємства. Натомість варто було б замислитися про реальні проблеми з ринками збуту. «Необхідно гнучко реагувати, інакше є шанс втратити значну частку ринку — достатньо поглянути на приклад України», — наголосив Пікін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>