Уперед, згадавши минуле

22.05.2013

Напевно, ніщо так не об’єднує колектив, як загроза його зникнення. Ризикуючи бути виключеною з олімпійської сім’ї на Іграх–2020, світова борцівська спільнота дуже швидко набула якостей моноліту й позбавилася того, що загрожувало її існуванню. Днями на позачерговому конгресі Міжнародної федерації об’єднаних стилів боротьби (ФІЛА), який приймала Москва, практично одностайно (125 «за», 7 «проти») делегати обрали нового президента. Ним став 55–річний серб Ненад Лалович. Він замінив на посту очільника ФІЛА, «головний біль усієї боротьби» Рафаеля Мартінетті, чиє самоправство й призвело до ультиматуму з боку НОК. Однак найголовніше рішення конгресменів — це зміни в правилах, за якими упродовж останніх років проходили всі міжнародні борцівські змагання і, власне, через які Національний олімпійський комітет вирішив відлучити від Олімпіади майстрів килима.

«Мартінетті хотів розширити географічне представництво призерів міжнародних борцівських турнірів. Але ж штучно збільшувати коло медалістів неможливо. Вигравати медалі Олімпіад та чемпіонатів світу мають борці з країн, де культивується й розвивається боротьба, а не випадкові щасливчики, яким посміхнулася доля», — прокоментував «УМ» останні нововведення головний тренер українських борців–«вільників» Руслан Савлохов.

Власне, нові правила — це попередній регламент. Згідно з ним, уже на найближчому вересневому чемпіонаті світу сутички знову проходитимуть за схемою «три періоди по дві хвилини», без клінчів, овертаймів, жеребкувань. І, що важливо, підрахунок здобутих балів вестиметься з урахуванням усіх періодів. Словом, переможець дуелі визначатиметься на килимі, у спортивній боротьбі, а не шляхом «розіграшу лотереї» через кидання жеребка.

«Змінами ми задоволені на сто відсотків. Жодних проблем з адаптацією до нових правил не буде, адже багато хто зі спортсменів досі не звик до тих новацій, які запропонував Мартінетті. Діти, котрі хоч раз спробували ту «лотерею», — й ті радіють, що переможцем сутички тепер буде найсильніший», — каже Руслан Савлохов.

За словами головного тренера збірної, дуже важливо, що нові правила заохочують спортсменів до активності, проведення більшої кількості технічних прийомів. Це зробить боротьбу більш видовищною.

Щодо президента–самодержця Мартінетті, який практично одноосібно керував ФІЛА, то в Москві до статуту федерації внесли «запобіжники», котрі надалі унеможливлять диктатуру однієї людини. «Відтепер питаннями вибору президента займатимуться не 19 членів бюро ФІЛА, а делегати з кожної країни–члена цієї організації», — розповів Савлохов.