Багатосерійний трилер

22.05.2013
Багатосерійний трилер

«Розкрутитися» в Маріуполі «будівельник» Ділейні (із м’ячем) не зміг. (прес–служби БК «Азовмаш».)

За трохи більше ніж 20–річну історію українського баскетболу «Азовмаш» та «Будівельник» виграли на двох 14 чемпіонських титулів. У обох колективів, які минулої середи почали визначення чемпіона сезону–2012/13, в активі по сім національних тріумфів, відтак цьогорічна перемога виведе когось в одноосібні лідери рейтингу. Після трьох матчів фінальної серії перед ведуть маріупольці. Позавчора ввечері вони вдруге поспіль переграли команду Айнарса Багатскіса.

Як переможець регулярного чемпіонату, «Будівельник» отримав перевагу власного майданчика, тобто починав серію вдома (і в разі виявлення переможця в максимально можливій кількості матчів удома й закінчуватиме). Із двох стартових поєдинків «золотої» серії, які проходили на паркеті столичного Палацу спорту, «Будка» виграла лише один.

«Заспів» був напружений, безкомпромісний, з обопільними шансами на успіх. У першому матчі більше пощастило господарям, які відповідальніше й зібраніше зіграли в кінцівці двобою. За схожим сценарієм пройшла й друга зустріч під склепінням ПС, однак у відповідальний момент міцнішими нерви та руки виявилися вже в маріупольців.

Загалом, у двох стартових матчах головною проблемою «Будки» була травма американця Лео Лайонса. Найкращий снайпер команди в нинішньому розіграші суперліги, маючи ушкодження, в першому матчі фіналу «плей–оф» зіграв лише 5 хвилин, а в другому — взагалі залишився поза заявкою. Здавалося, поява Лео в третій грі дозволить «Будівельнику» почуватися в Маріуполі комфортніше. Однак для нейтралізації київського снайпера у азовців знайшовся свій «диверсант», роль якого відмінно зіграв Лінн Грір. На 14 очок Лайонса його співвітчизник–«азовмашівець» відповів 28 пунктами. Два десятки очок у складі команди Сергія Заваліна набрав і сербський центровий Мирослав Радуліца, тоді як у киян другим за результативністю в матчі, здобувши 13 балів, став грузин Георгій Цинцадзе.

Згідно зі статистикою, ключем маріупольців до домашньої перемоги стала точність на всіх без винятку рубежах. Зокрема, з гри підопічні Заваліна влучали у 48% випадків («будівельники» — у 41%), а показник реалізації кидків із середньої дистанції становив 62% в «Азова», тоді як у суперників — 55%.

Відзначимо, що в жодному матчі «плей–оф» за «Азовмаш» не зіграв досвідчений Олексій Печеров. За офіційною версією, у нього травма, хоча подейкують, що причиною простою Печа є якісь «внутрішні протиріччя» у стосунках колишнього гравця НБА та керівництва маріупольського клубу. Хай там як, але й без знаного центрового «азовці» доволі впевнено виглядають у матчах на виліт. За словами Сергія Заваліна, його підопічні демонструють злагоджену командну гру, власне, тому й виграли два з трьох фінальних «трилерів». «Можу вам гарантувати — в майбутньому будуть такі ж матчі, коли все на нервах, все до останнього», — каже очільник «Азовмашу».

Викидати білий прапор у «Будівельнику не збираються, хоча й визнають — є проблеми. «Упродовж сезону всі серйозні успіхи були здобуті завдяки командній грі, завдяки взаємопідтримці, взаєморозумінню в колективі. А коли команда переходить на індивідуальні дії, намагаючись врятувати ситуацію, виникають проблеми. Це ми бачили й сьогодні», — сказав після позавчорашнього матчу форвард «Будки» Олександр Тищенко.

ТАБЛО

Чоловіча суперліга. «Плей–оф». Фінал (серія до 4 перемог). 3–й матч. «Азовмаш» — «Будівельник» — 86:74 (26:17, 17:19, 23:24, 20:14; Грір (28), Радуліца (20) — Лайонс (14), Цинцадзе (13), серія — 2:1).