«Великим колом» — на таран?

17.05.2013

Від самого початку планування «народного повстання» опозиція планувала зібрати прихильників на Європейській площі і пройти маршем до Софіївського майдану, де й мав відбутися фінальний мітинг акції «Вставай, Україно!». Однак Хрещатик, як і вулицю Грушевського, здається, навмисно заблокували. Паралельно стало відомо, що на той самий день — 18 травня — свій «антифашистський» марш у Києві планує Партія регіонів. Тож опозиція вирішила не шукати легких шляхів, а змінити маршрут і йти до Софії повз органи центральної влади. Тобто назустріч прихильникам ПР із їхнім маршем «У Європу без фашистів».

«Нам сповістили про те, що Хрещатик чомусь перекритий. Якимись автомобілями і виставками. Тоді ми подали другу заявку. Якщо Хрещатик перекритий, тоді ми йдемо великим колом — Кабмін, Верховна Рада, адміністрація Президента, і потім на Софіївську площу», — пояснив учора журналістам голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Однак зміни маршруту опозиції поки не остаточні — передбачають, що на перекритих вулицях може трапитися хаос, тож «дивитимуться по ситуації». Юрій Одарченко, голова київського осередку «Батьківщини», в коментарі «УМ» сказав, що опозиція намагатиметься зробити все, аби не зіткнутися з учасниками «антифашистської» ходи, всіляко уникатиме сутичок.

У Партії регіонів до планів опозиції піти «на таран» поставилися негативно і назвали їх провокацією, «спрямованою на те, щоб перетнутися з нашим мітингом і влаштувати якісь деструктивні й аморальні дії». Про це заявила вчора «регіоналка» Олена Бондаренко.

У «Батьківщині» ж іти просто до Софії вважають програшем, який викличе критику учасників мітингу. Мовляв, не висловити свою позицію біля будинків уряду та АП просто не можна.

Міліція закликає учасників обох мітингів не провокувати конфліктні ситуації. ДАІ повідомляє, що на час проведення заходів в окремих частинах міста буде обмежено рух транспортних засобів, посилено присутність правоохоронців.

Цього ж дня в столиці пройде і так званий «конопляний марш» за легалізацію марихуани — з огляду на активність двох інших маніфестацій, точкою його призначення замість Кабміну став Мін’юст.