НОВИНИ ПЛЮС

17.04.2013

Післявиборча Венесуела: акції протесту тривають

У Венесуелі тривають акції протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів. Прихильники опозиціонера Енріке Капрілеса, який поступився кандидату від влади Ніколасу Мадуро менш ніж 1,5% голосів, вимагають перерахунку бюлетенів. Капрілес заявив, що не визнає результатів голосування, оголошених Державною виборчою комісією. Світова спільнота поки також вагається, чи варто їх визнавати. Венесуела вже відкликала свого посла з Мадрида, оскільки Іспанія не визнала Мадуро президентом. США та Організація американських держав закликали венесуельський уряд перерахувати голоси.

Поліція великих міст Венесуели, де відбуваються демонстрації прихильників Капрілеса, застосовує проти демонстрантів сльо­зогінний газ та пластикові кулі. Ті у відповідь жбурляють у правоохоронців каміння та шматки бетону. Сам Мадуро у зверненні до народу назвав себе «сином Чавеса» і звинуватив опозицію в підготовці до державного заколоту. Церемонія інавгурації запланована на п’ятницю.

Теракти в Іраку

Щонайменше 20 людей загинуло і понад 100 отримали поранення в результаті серії вибухів, що прогриміли позавчора в кількох містах Іраку. Як повідомляє «Франс пресс», теракти було скоєно в Багдаді, Туз­Хурмату, Кіркуку та Насирії.

Амністія в Сирії

Президент Сирії Башар Асад учора оголосив загальну амністію за злочини, вчинені до 16 квітня 2013 року. Як повідомляє сирійська інформагенція САНА, згідно з указом президента, смертні вироки також буде замінено на довічне тюремне ув’язнення з виправними роботами.

У жовтні 2012 року Асад уже оголошував загальну амністію, а на початку цього року заявив, що загальна амністія стане одним з етапів виходу країни з кризи.

Землетрус в Ірані

Учора в Ірані стався сильний землетрус потужністю до 8 балів за шкалою Ріхтера. Як повідомляє Геологічна служба США, гіпоцентр землетрусу був неподалік кордону з Пакистаном на глибині близько 116 км. Поштовхи відчувалися навіть в індійській столиці Нью­Делі, проте даних щодо жертв і руйнувань станом на вчора по обіді не надходило.

Відзнака для Меркель

Конгрес європейських рабинів нагородив канцлера ФРН Ангелу Меркель премією імені Іммануеля Якобовіца. Німецьку лідерку відзначили за підтримку єврейської громади Німеччини і захист її звичаїв, зокрема обрізання. Крім того, конгрес визнав заслуги Меркель у боротьбі з антисемітизмом у Європі.

Похорон Тетчер

У Лондоні сьогодні відбудеться урочиста церемонія похорону екс­прем’єр­міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, яка пішла з життя 8 квітня. На похорон запрошено загалом близько 2000 почесних гостей (лондонський собор святого Павла, в якому пройде церемонія прощання, може вмістити 2300 відвідувачів). Зокрема, всіх членів урядів, які очолювала Тетчер упродовж свого прем’єрства у 1979—1990 рр., колишніх прем’єр­міністрів, екс­президентів США, голову Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу та багатьох інших — загалом, представників понад 200 країн і територій, з якими Велика Британія підтримує дипломатичні відносини. Через поганий стан здоров’я відмовилися приїхати на похорон перший і єдиний президент СРСР Михайло Горбачов та вдова Рональда Рейгана Ненсі.

За оцінками британської преси, вартість церемонії становитиме 10 мільйонів фунтів, що викликало в британському суспільстві суперечки щодо того, чи варто витрачати таку суму з бюджету.

Як повідомляє Бі­Бі­Сі, дзвони годинника на Вежі королеви Єлизавети, відомої як Біг Бен, упродовж усієї церемонії похорону мовчатимуть. Біг Бен замовкне вперше з дня похорону в 1965 році Уїнстона Черчілля.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>