Нове 11/9 для США

17.04.2013
Нове 11/9 для США

Вибухівка спрацювала, коли біг у Бостоні завершували «тихоходи»-аматори.

Троє вбитих і понад 140 поранених — такий трагічний результат двох потужних ви­бухів, що пролунали у США позавчора на фініші щорічного Бостонського марафону.

Цей забіг, який вважають найстарішим подібним заходом у світі, традиційно проводять із 1847 року в День патріотів — на честь свята штату Массачусетс, яке вшановує перші бої Американської революції 1775 року. Цьогорічний марафон у Бостоні був 117­м в історії, в ньому брали участь 27 тисяч спортсменів та любителів бігу з багатьох країн світу, зокрема шестеро українців. Сотні тисяч людей спостерігали за цим змаганням.

Начинка вибухових пристроїв у вигляді димного пороху, а не пластикової вибухівки, а також вміст елементів ураження дозволяє експертам зробити такі висновки: 1) бомби зроблено кустарним способом; 2) злочинці прагнули не вбити, а саме покалічити максимальну кількість людей.

 

Обама: «Ми з’ясуємо, хто це зробив»

Два вибухи сталися з різницею в 13 секунд о 14:50 за місцевим часом (21:50 за київським) біля фінішної лінії. На момент НП професійні спортсмени вже завершили дистанцію, й забіг закінчували аматори.

Малопотужні бомби були начинені порохом, а також кулькопідшипниками та іншими елементами ураження, повідомляють американські ЗМІ з посиланням на високопоставленого представника правоохоронних структур. Перша бомба була схована біля складу зі спортивним обладнанням, друга — біля трибуни для глядачів. Один із ­трьох загиблих — восьмирічний хлопчик, який підбіг обійняти свого батька, щойно той перетнув фінішну лінію.

Серед поранених також є діти. 29 людей перебувають у шпиталях, 17 із них — у тяжкому стані, восьмеро — в критичному стані. Деяким пораненим довелося ампутувати кінцівки.

За повідомленнями американських ЗМІ, в тому ж кварталі поліція знешкодила ще два вибухові пристрої. ФБР відмовилося коментувати цю інформацію. Пізніше надійшли сповіщення про пожежу в бібліотеці ім. Джона Кеннеді на іншому боці Бостона. Можливий зв’язок між цими подіями з’ясовують, але займання у книгозбірні, судячи з усього, не пов’язане з подіями на марафоні, кажуть у поліції.

Президент США Барак Обама в оперативному телевізійному зверненні до нації заявив, що винуватці замаху будуть виявлені і покарані.

Хоча Обама не вжив слово «тероризм», у пізнішій заяві Білого дому зазначено: «Будь­яка подія з використанням кількох вибухових пристроїв, як це сталося тут, є явним терористичним актом, і її сприйматимуть як терористичний акт».

Комісар бостонської поліції Едвард Девіс повідомив: влада не мала ніяких свідчень розвідки, що щось подібне може трапитися. Він спростував інформацію про те, ніби затримано якихось підозрюваних у причетності до вибухів. До цього ЗМІ повідомляли, що поліція допитує пораненого громадянина Саудівської Аравії, який перебував у зоні вибухів.

Версії теракту та заходи безпеки

За однією з «робочих версій», вибухи — справа рук ісламістів, які нерідко приурочували свої злочини до святкових дат. А в Массачусетсі якраз відзначали День патріота.

За іншою версією, зловмисники належать до доморощених екстремістів правого крила, наприклад це могли бути антиурядові активісти, адже 15 квітня у США — день сплати податків.

Федеральне бюро розслідувань узяло на себе координацію «потенційного розслідування тероризму». Бостонська поліція працює цілодобово, всі відпустки правоохоронців у столиці штату Массачусетс скасовано.

Одразу після НП було скасовано баскетбольний матч за участю команди «Бостон селтікс» та польоти літаків над центром міста. Поліція закликала бостонців не виходити на вулиці без нагальної потреби та не збиратися великими групами. У перехожих учора вибірково перевіряли сумки.

Заходи безпеки посилили також у Нью­Йорку, Вашингтоні, Сан­Франциско, Лос­Анджелесі. У Лондоні, де цієї неділі також пройде марафон, поліція теж підвищує пильність.

Багато хто порівнює бостонський замах з атакою 11 вересня 2001 року, хоча кількість жертв і не співмірна. Хай там як, а вибухи в Бостоні були першим терористичним нападом у Штатах зі смертельними жертвами після 11/09.

«Американці вже звикли до безпеки та призвичаїлися до думки, що теракти трапляються будь­де, але не в них на батьківщині» — така перша реакція американських ЗМІ на події в Массачусетсі. «У наступні після 11 вересня дні кожен масовий захід був причиною для занепокоєння, але з часом наша пильність ослабла, аж до трагічного понеділка в Бостоні», — зазначає оглядач «Вашингтон пост».

 

УКРАЇНЦІ

Усі шестеро українців, які брали участь у марафоні в Бостоні, встигли завершити дистанцію до вибухів. В. о. директора Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс підтвердив, що українців серед загиблих і постраждалих внаслідок вибухів у США немає.

Від України в Бостонському марафоні бігли Василь Боков, Андрій Філ, Алла Камердинер, Валентина Хамайко, Сергій Шумко та відомий бізнесмен Андрій Оністрат, голова правління банку «Національний кредит», який недавно претендував на посаду президента Федерації легкої атлетики.

«Пішов iз місця вибуху за 9 хвилин до події. Чекав Валю. Зрозумів, що вона закінчила і я розминувся з нею. Доля!» — написав Оністрат у «Фейсбуці».

 

ВІДГУКИ

Співчуття жертвам теракту, їхнім сім’ям та президентові США висловили лідери багатьох країн, зокрема і Віктор Янукович.

Водночас керівництво афганського руху «Талібан» заявило, що хоча й не має відношення до ви­бухів у Бостоні, але підтримує подібні дії і має намір продовжувати джихад проти США.

А Мохаммед аль­Халабі, лідер угруповання салафітів Йорданії, привітав замах, наголосивши: «Щасливий бачити, що американська кров не є більш дорогоцінною, ніж мусульманська. Нехай американці відчують той біль, який ми відчували, коли їхня армія окупувала Ірак та Афганістан і вбивала наших людей».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>