Дерюгiни проти нового президента

17.04.2013
Дерюгiни проти нового президента

Альбіна, Ірина Дерюгіни та Ірина Блохіна — на прес–конференції. Фото Юрія Сапожнікова.

Важко, складно і, зрештою, неможливо зрозуміти людину, яка через непомірні особисті амбіції ставить під удар великий колектив. Але так розпорядилася доля, що після приходу до керма Української федерації гімнастики нового президента Сергія Душина нормальне функціонування великої сім’ї художніх гімнасток, які готуються до домашнього чемпіонату світу, опинилося під ударом. «Змінюється керівництво — змінюються стосунки. У нас і з попередніми керівниками були суперечки. Але ми знаходили консенсус. Однак тепер нам випав іще один іспит», — почала вчорашню прес–конференцію президент Федерації гімнастики України, головний тренер збірної України з художньої гімнастики Альбіна Дерюгіна.

За словами Альбіни Миколаївни, стосунки із паном Душиним склалися напружені, адже він, щойно ставши в лютому місяці головою УФГ, забажав у чужому монастирі встановити свої правила.

Рiч у тiм, що у 1997 році ФГУ, яка об’єднує «художниць», у судовому порядку відстояла свою незалежність і на правах колективного члена ввійшла до складу УФГ, котру кілька місяців тому й очолив Сергій Душин. Тож уже більше 15 років існує так званий «союз вільних гімнастичних дисциплін» (до його складу входять спортивні гімнасти, «художниці», акробати тощо), який на міжнародному рівні представляла одна людина — президент УФГ. У його обов’язки входить візування всіх необхідних документів для виступу вітчизняних гімнастів на міжнародних змаганнях. Проте Душин забажав не тільки візувати документи «художниць», а й повністю впливати на процес їх­ньої життєдіяльності, будь–то проведення національних змагань чи формування складу на міжнародні турніри. «Він хоче, щоб ми всі написали заяви про вихід зі своєї федерації й входження до очолюваної ним структури», — емоційно заявила старший тренер наших «художниць», олімпійська чемпіонка Ірина Дерюгіна.

Як відзначила адвокат ФГУ Людмила Отаманчук, у гімнастичному господарстві України встановлюється диктатура однієї людини, яка, до всього, досі не легалізувала себе в Державному реєстрі як президент УФГ. Хай там як, а своїми останніми рішеннями Сергій Душин підриває авторитет художньої гімнастики України, зриває, не підписуючи заявки на змагання, виїзд «художниць» на етапи Кубка світу, ставить під загрозу виступ підопічних Альбіни Дерюгіної на континентальному форумі й на чемпіонаті світу, що у вересні відбудеться в Києві.

«Президент Міжнародної федерації гімнастики Бруно Гранді заявив, що Україна виграла право проведення чемпіонату світу з художньої гімнастики не в останню чергу завдяки величезним заслугам перед цією дисципліною легендарних Альбіни та Ірини Дерюгіної. Можна сказати, що МФГ довірила цей чемпіонат нашій «сім’ї», — заявила Ірина Блохіна, донька Ірини Іванівни, яка з недавнього часу займається постановками усіх програм наших збірниць. А те, що сім’я у «художниць» велика, дружна й міцна, підтвердили присутні у залі судді, тренери, спортсменки. «Ми будемо до останнього захищати наш великий колектив, який за роки незалежності, заново здобував авторитет й дрібними кроками відвойовував висоти, які раніше займала вітчизняна художня гімнастика», — додала суддя міжнародної категорії Юлія Трушкевич.