«Золото» з англійським акцентом

17.04.2013
«Золото» з англійським акцентом

Гравчині й тренери «НПУ–Динамо» святкують чемпіонство–2013. Фото прес–служби Федерації баскетболу України.

Перебуваючи в тіні чоловічої суперліги, майже не помітно для широкого спортивного загалу добігла кінця національна першість баскетболісток. Позавчора надвечір у спортзалі Національного педагогічного університету ім. Драгоманова відбувся заключний матч «золотої» серії між київським «НПУ–Динамо» та кіровоградським «Єлисавет–баскетом». Як кажуть учасниці змагань, сам чемпіонат і особливо фінал вийшов важким та напруженим. «Давно такого не було», — говорить у коментарі «УМ» найкращий захисник турніру, динамівка Євгенія Спітковська. Її команда в боротьбі з амбітним дебютантом змогла захистити чемпіонський титул, здобутий торік.

За словами Спітковської, порівняно з попередніми роками рівень команд суттєво зріс, і на чемпіонство претендували одразу чотири клуби. Та до фінальної серії «плей–оф» пробилися саме ті команди, які посіли два чільні місця за підсумками регулярного чемпіонату.

Здавалося, що після впевненої домашньої перемоги в стартовому поєдинку фінального протистояння динамівки доведуть свою перевагу й у наступному матчі, в Кіровограді. Проте киянки зарано повірили в чемпіонство, визнає Євгенія Спітковська, тому «перестали грати раніше потрібного». Відтак у третьому поєдинку серії підопічним Володимира Рижова–молодшого вже не було куди відступати. «Виклалися на 101 відсоток, адже нам не було чого втрачати та щось берегти», — каже капітан «НПУ–Динамо». Попри серйозне підсилення складу американками, саме Спітковська виконує в колективі роль ватажка та має «законне» право часом прикрикнути і на своїх темношкірих колег. «Так на майданчику вони не втрачають тонус», — посміхається Євгенія.

Власне, завдяки злаго­дженій колективній грі, особливо в захисті, столичним баскетболісткам вдалося зупинити «Єлисавет–баскет» на чолі з Аліною Ягуповою — кращою молодою баскетболісткою Європи 2012 року за версією ФІБА. «Результат кіровоградської команди повною мірою залежить від результативних дій Аліни, яка значно переважає в класі майже всіх баскетболісток української першості. Відтак в останній грі фіналу ми концентрувалися на персональній грі проти лідерки суперниць», — розповіла Спітковська.

В умовах щільної опіки Ягупова змогла реалізувати лише 8 із 27 спроб із гри, а з урахуванням штрафних кидків набрала 20 очок. Хоча раніше нова зірка вітчизняного баскетболу не раз підкорювала рубіж у 30 пунктів. У складі «Динамо» високою результативністю відзначилися одразу три американські легіонерки, які набрали 14 та більше очок.

Зауважимо, що, за регламентом жіночої першості, одночасно в команді на майданчику може перебувати тільки три іноземки. У «НПУ–Динамо» є чотири баскетболістки із США. Як розповіла Євгенія Спітковська, всі тренування клубу проходять англійською мовою, адже Володимир Рижов дуже добре нею володіє. У навчально–тренувальному процесі активну участь бере і батько тренера, президент клубу Володимир Рижов–старший, з ім’ям якого пов’язані великі успіхи БК «Динамо» в минулому.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат України (вища ліга). Фінал (серія до 2 перемог). «НПУ–Динамо» (Київ) — «Єлисавет–баскет» (Кіровоград) — 73:60 (Вард (19), Кенеді (18) — Ягупова (20), Траоре (14); рахунок у серії — 2:1).

Кращий гравець чемпіонату — Аліна Ягупова («Єлисавет–баскет»)

Кращий захисник — Євгенія Спітковська («НПУ–Динамо»)

Кращий центровий — Олена Жержерунова («Єлисавет–баскет»)

Кращий форвард — Христина Мацко (ТІМ–СКУФ)

* * *

НБА. «Детройт» — «Філадельфія» — 109:101 (Кравцов «Д» — поза заявкою на гру).