НОВИНИ ПЛЮС

28.03.2013

Хорватія готова до членства в ЄС

Позавчора Єврокомісія оприлюднила звіт, у якому підтверджується, що Хорватія готова стати 28–ю країною — членом ЄС з 1 липня ц.р. Єврокомісія дійшла висновку, що Хорватія виконала зобов’язання з десяти обов’язкових пунктів, визначених у звіті за жовтень минулого року. Однак Єврокомісія також наголосила, що Хорватії належить докласти зусиль у боротьбу з корупцією та організованою злочинністю. Текст цього звіту комісар із розширення ЄС Штефан Фюле передав місцевим урядовцям у Загребі. Прем’єр–міністр Зоран Міланович заявив, що його країна має намір приєднатися до Шенгенської зони у 2015 році.

Жінка на чолі Таємної служби США

Президент Барак Обама довірив Джулії Пірсон посаду директора Таємної служби США (Secret Service). Пірсон буде першою жінкою — керівником цієї служби з часу її створення 1865 року.

Джулія Пірсон до цього часу очолювала кадровий відділ Таємної служби, а загалом пропрацювала у ТС 30 років. Прихід жінки до керівництва цією структурою покликане поліпшити реноме Служби, зіпсоване недавнім скандалом, коли попередній очільник ТС Марк Салліван устряв у брудні зв’язки з колумбійськими повіями.

Таємна служба була створена після громадянської війни у США для боротьби з фальшуванням грошей. До 2003 року вона була частиною міністерства фінансів, а тепер входить до складу департаменту нацбезпеки. Головними завданнями ТС є викриття фінансових злочинів, охорона президента та віце–президента країни, членів їхніх родин та спеціальних гостей уряду США тощо.

Америка визначає статус одностатевих шлюбів

Верховний суд США вперше взявся за розгляд статусу одностатевих шлюбів. Судді у Вашингтоні мають вирішити, чи відповідає федеральній Конституції визначення шлюбу як зв’язку між особами різної статі. Під будівлею ВС зібралися демонстрації тих, хто за і проти визнання гомосексуальних шлюбів.

Верховний суд поетапно розгляне дві справи — одну про конституційність федерального закону 2006 року «Про захист сім‘ї», другу — про законність референдуму 2008 року, за результатами якого заборонили гомосексуальні шлюби у Каліфорнії. Рішення очікуються у червні. Уряд президента Барака Обами вимагає, щоб одностатеві шлюби були легалізовані у всіх штатах, що, на думку влади, допоможе боротися з «дискримінацією за статевими ознаками». Наразі одностатеві шлюби вже офіційно визнані у столиці країни та дев’яти штатах.

Перше посольство сирійської опозиції

Керівництво Сирійської національної коаліції вчора взяло участь у церемонії відкриття першого посольства, яке представлятиме інтереси сирійської опозиції за кордоном. Наразі таку амбасаду відкрито в столиці Катару Досі, де днем раніше проходив саміт Ліги арабських держав. У церемонії взяли участь посли багатьох арабських країн, які таким чином формально відмовилися вважати Башара Асада президентом Сирії, а його режим — законною владою в умовах громадянської війни.

Вулкан знову може порушити авіарух у Європі

Сейсмологи реєструють підвищену активність Гекли — найбільшого діючого вулкана Ісландії. Хоча вони не прогнозують виверження найближчим часом, але рівень небезпеки підвищено, і про це попереджено європейських авіаперевізників.

У новітні часи вулкан Гекла вибухав 19 разів. Виверження супроводжувалися невеликими землетрусами та різким таненням льодовиків. Найбільшою проблемою був вулканічний попіл, який спричиняв великі втрати у тваринництві Ісландії.

Нагадаємо, що у квітні 2010 року внаслідок виверження іншого ісландського вулкана — Ейяф’ятлайокютль — над Європою утворилася хмара пилу, яка паралізувала авіасполучення.

Знайдено бункер Муссоліні

Під час будівельних робіт у Римі робітники наштовхнулися на секретний бункер Беніто Муссоліні, захований під історичним будинком — Палаццо Венеція. За висновком газети «Ла Стампа», це один із 12 бункерів фашистського дуче, і його можна вважати найтаємнішим.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>