Скромно не по–папськи

28.03.2013
Скромно не по–папськи

Тисячі вірних з усього світу прибули вчора до Ватикану на першу генеральну аудієнцію нового Папи Римського Франциска, присвячену передусім Страсному тижню, — наступної неділі католики відзначають Великдень. На площі святого Петра знову зібрався ледь не стотисячний натовп із прапорами та транспарантами на кшталт «Ми любимо Папу Франциска».

Ця зустріч засвідчила певні зміни: новий глава Римо–католицької церкви, ймовірно, не буде звертатися до мирян світу різними мовами. Вчора він не вимовив жодного слова навіть своєю рідною іспанською мовою і говорив винятково італійською, а його звернення до різних національних груп перекладали інші священики.

Іншою сенсаційною новиною, яку жваво обговорюють світові ЗМІ, є те, що Франциск відмовився перебратися до розкішних папських апартаментів у Ватикані, де традиційно мешкає понтифік. «Та тут знайдеться місце для 300 осіб», — подивувався Папа, оглянувши своє нове помешкання, і вирішив, що жити там не буде.

Крім того, Папа Франциск відмовився від дорогого престолу й обрав звичайне крісло. А замість традиційних червоних папських пантофель, які носив його попередник Бенедикт XVI, понтифік з Аргентини взуває звичайні чорні черевики.

Свого часу в Буенос–Айресі кардинал Бергольйо також відмовився мешкати у призначеному йому єпископському палаці. У Ватикані Франциск наразі залишиться жити і працювати у двокімнатній квартирі в будинку святої Марти, такому собі місцевому готелі.

Сьогодні, в Чистий четвер, понтифік відвідає в’язницю для неповнолітніх злочинців, помолиться з її «квартирантами» та помиє ноги дванадцятьом із них.

Тим часом преса продовжує розкопувати цікаві факти з попереднього життя кардинала Бергольйо. Виявляється, що три роки тому майбутній Папа написав вступ до історичного трилера «Павло з Тарса та розпечені листи» італійського автора Умберто Мондоні. Події роману розгортаються в Єрусалимі у першому столітті нашої ери. Гонорар за книгу кардинал Бергольйо перерахував на будівництво початкової школи в бідному районі Буенос–Айреса.

А ще Папа днями зателефонував до... кіоскера у Буенос–Айресі. І попросив передплатити йому ті газети, які він щоранку о 5.30 купував у цьо­му кіоску перед тим як їхати автобусом до праці.

Як зазначають аргентинські ЗМІ, у Римі Папі Франциску, певне, не вистачатиме ще одного, що він залишив на батьківщині. Кардинал Бергольйо був фанатом футболу і вболівав за команду з Буенос–Айреса «Сан–Лоренсо». Італійська преса, у свою чергу, припускає, що у Ватикані Папа «переключиться» на котрусь з італійських футбольних команд.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>