Крок вправо

28.03.2013

Учора в інтернет–виданнях з’явилася інформація, нібито на Одещині місцева «Свобода» переманила до своїх лав 14 членів Партії регіонів. «Свободівці» схилили їх до привселюдної акції зі складання й знищення партквитків ПР, зняли це на камеру й виклали у всесвітню мережу.

У прес–службі «Регіонів» назвали цю інформацію «провокацією» й відзначили, буцімто ці люди припинили своє членство у партії ще в грудні 2010 року, однак партквитки тоді не здали. Що ж сталося насправді і хто має рацію?

Як з’ясувала «УМ», акція протесту екс–«регіоналів» дійсно відбулася 24 березня на території приватного клубу «Чорний ліс» у смт Чорноморське Комінтернівського району. Координатором виступу став депутат селищної ради Володимир Прохоренко, який упродовж семи років був членом Партії регіонів. «Був чесним прихильником, не за гроші, а за переконаннями підтримував вибір Віктора Януковича, — поділився він з «УМ». — Але місцева влада, зокрема голова Чорноморської селищної ради Сергій Удалов, займається корупцією: гроші відмивають через ЖКГ. Селищна рада постановила ціну 5 гривень за метр квадратний опалення, а голова призначив тариф — 6 гривень. Виходить, із двокімнатної квартири 40 гривень беруть зайвих. За опалювальний сезон 2011—2012 років ЖКГ зробило надмірний перерахунок чорноморській громаді — на 125 тисяч. За шість років, замість виконання передвиборчих обіцянок побудувати соціальне житло, голова селищної ради збудував містечко з елітними дворівневими квартирами на 350—400 кв. м. Комерційний продаж землі в сільраді йде за 10 тисяч доларів за сотку, а він її — 39 гектарів — намагається продати лише за 450 доларів фірмі «Брухт». Із 30 депутатів селищної ради 25 людей заохочені безкоштовними земельними ділянками по два–три рази, і тепер «проносять» будь–яке рішення голови. Ми зверталися в районну прокуратуру, суд, місцеві й обласні осередки Партії регіонів, дійшли до приймальні Президента з текою викривальних документів, але ніде нас не почули».

Отже, Прохоренко і його соратники вийшли з ПР на знак протесту проти політики нинішньої влади. Втім ніхто з цієї команди до лав «Свободи» вступати не планує — як з’ясувала «УМ», вони звернулися до місцевих «свободівців» лише по допомогу щодо інформаційного забезпечення їхньої акції протесту.

Та й у «Свободі» від колишніх «регіоналів» відхрещуються. «У нас діє принцип люстрації. Якщо людина має темну пляму, таку як співпраця та участь у діяльності антиукраїнських сил, це не дозволяє їй бути членом парторганізації ВО «Свобода», — сказав у коментарі «УМ» заступник голови націоналістичної партії Андрій Мохник. — Це передбачено нашим статутом».

«Приймати в партію вихідців з антиукраїнських сил можна лише за рішенням політради, і за винятковими обставинами, яких фактично дуже мало», — додає голова одеського обласного осередку «Свободи» Павло Кириленко. — Ніхто з нас не пропонував «регіоналам» вступати в «Свободу».

«Наші хлопці переконалися в тому, що люди, які мають совість, ніколи не будуть членами Партії регіонів, — сказав «УМ» безпосередній учасник подій, одеський «свободівець» Ігор Тимощук. — Ми просто привели репортерів і на власні очі побачили, як люди виходять із цієї партії».

За словами ж Володимира Прохоренка, він, будучи підполковником у відставці й депутатом селищної ради, і надалі розкриватиме корупційні схеми й боротиметься за права простого народу.