«Кнопкодав» у законі?

28.03.2013

Учора Вищий адміністративний суд відмовив народному депутатові з фракції «Батьківщина» Юрію Одарченку в задоволенні позову про визнання незаконними результатів п’яти засідань парламенту через неперсональне голосування депутатів — 13, 18, 25 грудня 2012 року, а також 10 й 11 січня 2013–го. Керівник столичної «Батьківщини» вимагав на підставі нелегітимності голосування скасувати всі прийняті Радою в ці дні закони, зокрема призначення Миколи Азарова Прем’єр–міністром і звільнення Сергія Арбузова з посади голови Національного банку. Адже до початку тих засідань не була проведена поіменна реєстрація депутатів.

Нагадаємо, ще 6 грудня минулого року набув чинності Закон «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України». Згідно з цими змінами, в Регламенті діє норма, за якою перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться особиста реєстрація народних депутатів на підставі пред’явлення депутатського посвідчення та підтвердження своєї присутності підписом. У залі засідань депутат реєструється за допомогою електронної системи. «Після блокування ВР були прийняті дві зміни до Регламенту, потім відбувалися чотири засідання, протягом яких ця норма не працювала. Із боку більшості голосувало чимало «кнопкодавів», — пояснив у коментарі «УМ» Юрій Одарченко.

За його словами, він і далі відстоюватиме це принципове питання в суді. «Наступні позови з цього приводу будуть, але під іншим кутом зору. Залежно від того, як вони будуть мотивувати в резолюційній частині, — каже Одарченко. — На даному етапі Голова ВР Володимир Рибак виконує процедуру Регламенту й оголошує, хто відсутній у залі, тобто необхідна реєстрація відбувається. Відповідно до зміненого Регламенту, представники фракцій, які виявили факти неперсонального голосування, заявляють про такий факт, і рішення ставлять на переголосування. Сама ситуація з прийняттям останніх змін до Регламенту була наслідком того, що Верховна Рада визнала порушення з реєстрацією перед голосуваннями, які я оскаржую».