Школа вітчизняної конкуренції

27.03.2013

Попри те, що над борцівською спільнотою тяжіє примара 2020 року, коли МОК хоче залишити Олімпійські ігри без «килимних» баталій, українські майстри вільної та греко–римської боротьби з потрійним завзяттям почали підготовку до Олімпіади–2016. Першим «контрольним пунктом» став чемпіонат Європи у Тбілісі, де вітчизняні борці завоювали 11 нагород.

До столиці Грузії чоловіча збірна «вільників» їздила без своїх лідерів — головний тренер Руслан Савлохов не включив до заявки жодного з призерів попередніх Олімпіад. Але й без Андрійцева, Стадника, Федоришина представники української вільної боротьби показали пристойний результат, здобувши золоту, срібну та дві бронзові нагороди. «У тих категоріях, де є внутрішня конкуренція, ми виграли медалі», — так коротко виглядає рецепт успіху від Руслана Савлохова, про що він розповів у коментарі «УМ». Особливо це стосується ваги до 96 кг, де змагаються срібний призер лондонських Ігор–2012 Валерій Андрійцев та тепер уже чемпіон Європи–2013 Павло Олійник.

У внутрішньому протистоянні з учасником Олімпіади–2012 Олександром Хоцяновським значно додав важковаговик Ален Засєєв (понад 120 кг). Після виграшу цьогорічного Міжнародного турніру в Києві осетин виборов «срібло» ЧЄ, поступившись у фіналі турку Акгюлю.

Водночас, попри виграш Гією Чихла­дзе та Ібрагімом Алдатовим континентальних «бронз», Савлохов відзначає, що в даних категоріях — до 74 та 84 кг — конкуренції замало. А найбільше проблем у найлегшій вазі, до 55 кг.

Водночас жіноча школа української боротьби нагадує конвеєр, з якого щороку сходять нові зірки. Перед стартом ЧЄ очільник збірної Володимир Євонов хвилювався, що оновлений склад не зможе захистити минулорічне звання командного чемпіона. Проте дівчата порадували наставника, втретє поспіль вигравши медальний залік. Загалом українки отримали шість нагород, не підкоривши п’єдестал лише в одній категорії.

На церемонії нагородження українські борці виходили в білих футболках з яскраво–червоним написом «Врятуй олімпійську боротьбу». Ініціативність української сторони не залишилася непоміченою міжнародними борцівськими інстанціями — віце–президента Асоціації спортивної боротьби України Діну Харенко включили до Європейського бюро Міжнародної федерації боротьби.

Як каже в коментарі «УМ» пан Євонов, чи не головними питаннями порядку денного ФІЛА стануть зміни в старих правилах, через які суттєво знизився інтерес до боротьби. «Правила, які встановилися за часів президента ФІЛА Мартінетті, знищили греко–римську боротьбу, адже там узагалі не виконуються прийоми», — каже тренер. У такій «безприйомній» боротьбі вітчизняний «класик» Євген Орлов, який змагається у найпрестижнішій категорії до 120 кг, на ЧЄ у Тбілісі здобув «срібло».