Хокейний бог любить трійцю

27.03.2013
Хокейний бог любить трійцю

Хокеїсти «Донбасу» втретє поспіль отримали чемпіонський кубок України. Фото з сайту ХК «Донбас».

Уже на старті другого сезону під егідою Професіональної хокейної ліги стало очевидно, що планку, яку підняли команди в попередньому чемпіонаті, втримати не вдається. Постійні скандали, пов’язані з фінансовими проблемами, «сидячі» страйки, призупинення турніру, скасування матчу «всіх зірок» — в такому ключі проходила перша частина чемпіонату ПХЛ. Проте, як з’ясувалося згодом, то були лише квіточки. Ягідки з’явилися тоді, коли рішенням наглядової ради ПХЛ через несвоєчасну сплату оргвнеску з розіграшу зняли переможця регулярної першості — столичний «Беркут». Хоча його лідерство було беззаперечним, і суперники «авансом» визнавали «беркутівців» чемпіонами. Але «золото» знову виграв «Донбас»...

 

«За що нас так?»

Думається, з’ясовувати, хто винен у цій ситуації, — справа невдячна. Одна сторона каже, що «Беркут» потрапив у свої ж пастки, коли запропонував встановити кінцевий термін сплати внеску і сам же цю умову не виконав. Натомість у клубі вважають, що керівництво ліги вчинило необдумано, недалекоглядно і по–спортивному жорстоко. «Якщо ми не сплатили внесок, чому було б просто не оштрафувати клуб? У чому винні хокеїсти? За що з нами так? Хлопці весь сезон працювали, не могли дочекатися «плей–оф», щоб стати чемпіонами», — заявив у інтерв’ю клубному сайту головний тренер «беркутів» Мілош Холан. Його команда на фініші «регулярки» випередила найближчого переслідувача — «Компаньйон» — на 23 очки. «Я впевнений, що не знайшлося б суперника, який зміг би обіграти нас чотири рази поспіль», — розмірковував Холан про ймовірну участь його підопічних у «плей–оф». Хоча їм, до речі, майже на три місяці затримали зарплатню.

Проте історія не знає умовного способу. Фаворитом «плей–оф» замість «Беркута» став підсилений «Донбас–2». Вигравши у «Компаньйона» «фінальну» серію з рахунком 4:0, донеччани втретє поспіль отримали «золото» української першості.

На відміну від минулого сезону, коли чемпіонство донеччанам дісталося у доволі напруженій шестиматчевій серії з «Соколом», цього разу для загального тріумфу підопічним Олега Микульчика вистачило мінімальної кількості ігор. Як відзначив у коментарі «УМ» спортивний директор ПХЛ Юрій Гунько, «сухий» рахунок серії став наслідком довгої лави «Донбасу» та травм ключових гравців «компів». «Наставник донеччан мав хороший вибір виконавців. Особливо допомогли «Донбасу–2» гравці з першої команди, тоді як у «Компаньйона» перед фіналом вийшли з ладу кілька провідних виконавців, а ті, що відновилися, не змогли набрати оптимальних кондицій», — відзначив Гунько.

Хай там як, а в четвертій грі «золотої» серії підопічні Олександра Сеуканда добряче гримнули дверима. Власне, «нафтогазівці» мали всі шанси відтермінувати чемпіонське святкування донеччан, але за 40 секунд до завершення основного часу гри втратили перемогу: тренер господарів недарма замінив воротаря шостим польовим гравцем, і посланець КХЛ Максим Квітченко реалізував більшість, скориставшись пасами Тарасова й Матерухіна.

Овертайм був безгольовим, тож доля матчу вирішилася в серії булітів. Переможну шайбу закинув вихованець київської школи Олександр Матерухін. Цікаво, що Сашко, якого вже віддавна «спустили» з першої команди на допомогу «дублерам», відзначався результативними кидками у всіх матчах фінальної серії. Але найціннішим гравцем групового етапу та «плей–оф» визнали голкіпера чемпіонів — білоруса Степана Горячевських.

Дорогу молодим та українцям!

Чи відбудеться третій чемпіонат ПХЛ? Вочевидь, так. Але з певними змінами в регламенті. Клуби — члени ліги розглядають варіант, коли з наступного сезону основними голкіперами команд мають обов’язково стати українці. Планується, що в регламенті буде чітко прописана кількість ігрового часу, який має провести на льоду вітчизняний воротар. Також близькою до втілення є ідея серйозного омолодження клубів ПХЛ. Щоправда, досі не з’ясована кількість молодих хокеїстів, які повинні бути внесені до заявки на сезон загалом та конкретний матч зокрема. Ймовірний ліміт на вікових гравців викликає ще більші дискусії учасників ПХЛ.

Днями з’явилася інформація, що ображений «Беркут» розглядає можливість участі не в українській першості, а у відкритому чемпіонаті Білорусі. Проте, як кажуть у ПХЛ, команду не позбавляли членства в лізі, а лише зняли з чемпіонату.

Натомість існує ймовірність, що з наступного сезону в ЧУ з’являться нові команди. Одна представлятиме Вінницю (щоправда, не «Гайдамаки», як торік). Друга — Дніпропетровський регіон.

Юрій Гунько хоче, щоб у майбутньому клуби прислухалися до думок людей, що мають досвід виступів на найвищому рівні. «Тоді події на кшталт матчу за «бронзу» не будуть викликати сміх у хокейної спільноти», — зауважує спортивний директор ПХЛ.

 

ТАБЛО

ПХЛ. Фінал (серія до 4 перемог). «Донбас» — «Компаньйон–Нафтогаз» — 3:2 Б (0:2, 1:0, 1:0, 0:0, 1:0; Благий, 37; Квітченко, 59 (більш.) — Малов, 19; Гаврилюк, 20; вирішальний буліт — Матерухін; рахунок у серії — 4:0).

* * *

НХЛ. «Оттава» — «Нью–Джерсі» — 3:2 Б (Понікаровський «НД» — не грав).