НОВИНИ ПЛЮС

26.03.2013

США й Південна Корея домовилися про спільні дії в разі атаки КНДР

США підписали з Південною Кореєю угоду про спільну «негайну і рішучу реакцію на кожну провокацію Північної Кореї», повідомляє Бі–Бі–Сі. У документі представлено план дій для американських та південнокорейських сил на випадок, якщо КНДР розпочне вторгнення або атаку. Раніше допомога США була непостійною. Тепер же Південна Корея зможе покликати Америку на допомогу, щойно КНДР вирішить виконувати свої останні погрози. На цей час на території Південної Кореї базуються 28,5 тисячі американських військовослужбовців. КНДР заявила, що розриває договір про ненапад із Південною Кореєю, після того як ООН посилила санкції у відповідь на північнокорейську ядерну програму.

Зустріч двох Пап

Такого не траплялося майже 600 років: новообраний Папа Римський обійнявся зі своїм живим попередником. Франциск приїхав відвідати Бенедикта XVI у резиденції в Кастель Гандольфо, що неподалік Рима. Йозеф Ратцінгер, який став першим iз 1415 року понтифіком, що зрікся престолу, зустрічав свого наступника біля трапу приватного гелікоптера. І на чинному, і на почесному Папі були білі сутани. Первосвященики прогулялися заміською резиденцією, а потім помолилися разом. Про що говорили понтифіки — невідомо.

Бенедикт XVI залишатиметься в Кастель Гандольфо, допоки для нього не підготують спеціальну резиденцію у Ватикані.

Париж повстав проти одностатевих шлюбів

Позавчора у Парижі відбулася гігантська маніфестація проти одностатевих шлюбів за участі майже 1,4 мільйона осіб (чимало їх привезли автобусами з інших регіонів країни), повідомляє «Франс пресс». Утім це дані організаторів, а поліція наводить дещо скромнішу цифру — близько 300 тисяч учасників. Правоохоронці затримали 98 маніфестантів, які намагалися прорвати поліцейський кордон.

Попередня така акція відбулася в Парижі перед розглядом у Нижній палаті парламенту законопроекту про легалізацію одностатевих шлюбів та дозвіл гомосексуальним парам всиновлювати дітей, внесеного урядом правлячих соціалістів на чолі з президентом Франсуа Олландом. Позавчорашня акція була приурочена до розгляду цього законодавчого документа в Сенаті, де соціалісти також мають більшість. Верхня палата планує обговорити скандальний законопроект 2 квітня. Противники законопроекту вимагають референдуму.

Мубарака можуть звільнити 14 квітня

Колишнього президента Єгипту Хосні Мубарака можуть звільнити з в’язниці 14 квітня, якщо його до того часу суд не визнає винним за іншими звинуваченнями. Про це повідомив учора міністр юстиції Єгипту Ахмед Меккі. Адвокат Мубарака Юсрі Абдель Раззак вважає, що перезапуск кримінальної справи автоматично передбачає негайне звільнення екс–глави держави з в’язниці, оскільки обвинувачення анульовано, а нових свідчень не представлено. «Рішення про відновлення суду над екс–президентом можливе лише в тому випадку, якщо проти нього з’являються нові докази. Можна вважати, що Мубарак уже перевищив усі допустимі терміни попереднього ув’язнення, перебуваючи за ґратами понад два роки», — наголосив захисник.

Нагадаємо, 2012 року єгипетський суд засудив Хосні Мубарака до довічного ув’язнення, однак у січні цього року вердикт було вирішено переглянути. Нові судові слухання в цій справі заплановано на квітень.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>